Efter upptäckten av äldre mannen som legat död i 2 år – nu reagerar PRO: ”Förskräckligt”

Den äldre mannen tros ha legat död i sin lägenhet i över två år.

Enligt polisen är fallet inte unikt – nu reagerar PRO.

– Två år är en lång tid. Det är förskräckligt att inte en enda människa eller myndighet har saknat den här mannen, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till SVT.

Det var tidigare i veckan som en man i 75-årsåldern hittades avliden i sin lägenhet i södra Stockholm, efter att grannar slagit larm till polisen.

I bostaden låg en oöppnad posthög som nådde ända upp till brevinkastet. Samtidigt ska hyresavgiften enligt SVT ha betalats via autogiro, varpå hyresvärden inte reagerat.

Den äldre mannen befaras ha legat död i sitt hem i över två år, utan att någon märkt det.

Nyheten fick hundratals svenskar att reagera med sorg och bedrövelse, vilket märktes i Newsners kommentarsfält.

”Fruktansvärt hemskt”, skrev en användare. ”Detta är inte klokt”, skrev en annan. ”Hur kan detta bara få hända?”, frågade sig en tredje.

LÄS MER: Man i 75-årsåldern hittad död i lägenhet – tros ha legat där i över två år

rollator, rullator
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ensamheten är stor

Men enligt polisen är fallet inte unikt. I genomsnitt hittas flera personer i veckan som legat döda i minst en månad, utan att någon reagerat, skriver SVT.

Samtidigt är ensamheten stor hos många, inte minst hos äldre personer. Redan innan coronapandemin beräknades runt 300 000 personer vara socialt isolerade i Sverige – och sedan dess har ensamheten och måendet blivit värre hos många.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, menar att situationen måste tas på allvar.

– Det här med ofrivillig ensamhet leder ganska snart till ohälsa. Under pandemin har gemenskapen gått på sparlåga under alldeles för lång tid och för alldeles för många. Det har gjort att många inte mår så bra och det kommer ta tid att reparera det, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till SVT.

christina tallberg
STOCKHOLM 2018-12-13 PRO:s ordförande Christina Tallberg Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

PRO:s viktiga uppmaning

Nu väljer PRO därför att gå ut med en viktig uppmaning till allmänheten.

– Har man en granne som bor ensam – knacka på eller fråga om ni ska ta en kopp kaffe. Det kan vara en livsavgörande fråga, säger Christina Tallberg.

Nu hjälps vi åt att dela PRO:s viktiga uppmaning på Facebook. Om alla tänker lite extra på sina medmänniskor, så blir världen mycket mindre kall och ensam.

Säg hej och bjud på ett leende – det kan verkligen göra skillnad!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required