Efterlängtade beskedet till alla äldre: Då kan man äntligen krama barnbarnen igen

Här kommer ett efterlängtat besked till alla äldre.

Har man fått två vaccindoser, så kan man efter två veckor krama om barn och barnbarn igen.

Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) under torsdagens presskonferens.

Kampen mot coronapandemin fortsätter. Så sent som under onsdagen kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med nya direktiv. Bland annat föreslås att samtliga serveringsställen ska behöva stänga senast 20.30 från och med den 1 mars – oavsett alkoholservering eller inte.

Samtidigt går vaccinationerna i landet framåt. Enligt Folkhälsomyndighetens vaccinationsstatistik har nästan 700 000 personer nu fått en vaccindos, varav cirka 235 000 har fått de två nödvändiga doserna av vaccinet.

Det är en ljusning, i ett annars svårt och allvarligt läge.

 – Vi behöver tillsammans i Sverige göra mer för att begränsa smittspridningen. Fler behöver träffa färre och fler behöver hålla längre fysiskt avstånd till andra. Några genvägar i kampen mot pandemin finns inte. Men det finns en utväg, och det är vaccin, säger socialminister Lena Hallengren under torsdagens presskonferens.

Vaccin
Foto: TT

Vaccinationer på äldreboenden

På landets äldreboenden har vaccinationen rullat på bra. Över 70 procent av alla som bor på ett äldreboende i Sverige är nu färdigvaccinerade.

Detta har redan visat sig ha viss effekt i smittspridningen. Antalet sjukdomsfall på äldreboenden, jämfört med befolkningen i övrigt, har nämligen minskat dramatiskt.

Något som Lena Hallengren visade via en graf under presskonferensen.

– Mycket talar för att vaccinationerna på äldreboenden utgör en viktig del av förklaringen till den positiva trenden. Men bilden förklarar också varför det under en längre tid kommer att vara nödvändigt att behålla restriktionerna i samhället, säger Lena Hallengren.

lena hallengren
Foto: Jessica Gow / TT

När kan man krama barnbarnen?

På grund av detta, ger Lena Hallengren nu ett efterlängtat besked till alla äldre.

Efter en ny bedömning av Folkhälsomyndigheten, kan de som har fullt vaccinskydd mot coronaviruset snart krama sina barn och barnbarn igen.

– Två veckor efter att man har fått den andra dosen så går det att ta emot besök utan speciella smittförebyggande åtgärder i den situationen, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Då går det också att krama sina barn eller barnbarn, om de är helt friska och inte har minsta symptom.

krama barnbarn
Foto: Shutterstock

Här kan du se presskonferensen i sin helhet:

Vilket underbart besked! Dela gärna de efterlängtade nyheterna med dina nära och kära.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required