Ekonomen: “Skäms över hur vi behandlar våra äldre”

ler och fler svenska pensionärer har det så dåligt ställt att de inte längre har råd att köpa mat. De tvingas i vissa fall vända sig till hjälpporganisationer för att få i sig ett mål mat.

I dag lever nära en kvarts miljon pensionärer i Sverige under EU:s fattigdomsgräns. Andelen fattiga äldre har ökat dramatiskt sedan 2006.

I ett inlägg på SVT Opinion, som nu delas flitigt i sociala medier, skriver idag ekonomen Jessica Stegrud om ett möte med Elsa, en kvinna som nekats plats på vårdboendet hon sökt – trots att hon är nästan 90 år gammal och har problem med krånglande höft, diabetes och hjärtflimmer:

”Elsa är ensam men tyvärr inget undantag. Hundratusentals människor som arbetat hårt i årtionden lever idag som fattigpensionärer; under existensminimum. Tusentals köar för en plats till ett äldreboende och många dör i tröstlös väntan.

Allt fler uppger att de känner sig deprimerade och självmord är inte längre sällsynt. Många har inte råd att gå till tandläkaren, allt fler är undernärda och allt för många både fel- och övermedicineras.”

pensionar.jpg

Hon avslutar: 

”Och jag skäms. Skäms över den ”humanitära stormakt” som numera inte ens kan garantera gamla och utsatta människor den trygga ålderdom de gjort sig förtjänta av.  Det är inte rätt. Inte rimligt. Det räcker nu.”

Antalet fattiga pensionärer har nästan fördubblats sedan 2006, enligt en prognos från Pensionsmyndigheten. För vissa är det till och med så illa så att de inte har råd att handla mat efter att hyran har betalats in och de tvingas att söka hjälp på andra ställen.

– Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som äldre får under dagen, säger Marika Hjelm Siegwald på Stockholms Stadsmission till SVT.

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm har man sett en tydlig ökning de senaste tre åren. Antalet åriga besökare har ökat från drygt 3 000 till över 11 000 pensionärer.

Flera av pensionärerna som besöker Stadsmissionens äldrecenter menar att de skulle svälta om de inte kunde handla sina måltider där. 

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm behöver pensionärerna bara betala 20 kronor för att få äta köttbullar, potatismos, lingonsylt och gröna ärtor, plus en kaffe på maten.

– Man får gå till Stadsmissionen där man kan äta för 20 kronor. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, säger Elisabet Servaeus till SVT.

Det kan inte vara rimligt att våra äldre i ett land som Sverige ska behöva ha det så här. Det här kan inte uppmärksammas nog många gånger – det måste få ett slut!