Elbolagets uppmaning: Ha 50 000 kronor i buffert

Efter förra vinterns rekordhöga elkostnader är det många som känner en växande oro i takt med att sommaren tar slut. Efter de rusande priserna går nu Varberg Energi ut med en uppmaning till alla sina kunder. För att klara en tuff vinter rekommenderar de alla villaägare att ha en buffert på 50 000 kronor. 

2021 var en vinter många villaägare minns med fasa på grund av de kraftigt stigande elpriser som resulterade i rekordhöga belopp för att värma upp bostäderna. 

Stigande elpriser

I och med sommarens slut har flera experter varnat för stigande elpriser även denna vinter. 

Elpriser.
Stigande elpriser väntar. Foto: Anders Wiklund/TT

I juli förklarade Christian Holtz från energikonsultbolaget Merlin & Metis att det finns en stor risk att elpriserna under vintern 2022 blir högre än någonsin.

– Hur man än vrider och vänder på ekvationen så finns det väldigt litet som talar för annat än exceptionellt höga priser, sa energikonsulten Christian Holtz till TT enligt Aftonbladet i somras. 

LÄS MER: Mardrömsbeskedet inför hösten – bristvaran kan göra elpriserna ännu värre: ”Det här är extremt”

Bör ha 50 000 i buffert

I hopp om att kunna minska elkostnaderna har många tagit till knep som att klä sig varmare eller sänka värmen i varmvattenberedaren. Men Varberg Energi uppmanar sina kunder att följa ett annat råd för att klara en tuff vinter

El
Spara på el. Foto: Shutterstock

I ett nyhetsbrev som gått ut från Varberg Energi till deras kunder som bor i villa har bolaget skrivit med sin uppmaning: Ha 50 000 kronor i buffert. 

– Om man har ett rörligt avtal och priserna drar iväg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar, säger energibolagets vd Björn Sjöström till Expressen

”Bra att prata med sin bank”

Enligt Varberg Energi får elkonsumenter i södra Sverige räkna med ett rörligt elpris som är tre till fyra gånger så högt som vad de fick betala förra vintern. 

Månadsfakturor som förra året landade på mellan 5 000 och 10 000 kronor kan i vinter ligga på mellan 15 000 och 40 000 kronor, enligt nyhetsbrevet från Varberg Energi.

”Det är bra att prata med sin bank redan nu”, skriver de i brevet enligt Expressen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.