Eldsjälarna lagar datorer som slängs – och ger till barn vars familjer inte har råd: ”Total lycka i deras ögon”

Att ha en dator hemma är ingenting man som barn kan ta för givet. Ändå är avsaknaden av en egen dator en anledning till utanförskap bland barn idag. Det menar eldsjälarna Andreas, Mathias, Daniel och Tobias, som lagar slängda datorer och ger till barn vars familjer inte har råd. 

Örebroborna Andreas och Mathias ville använda sitt stora intresse för datorer till något bra, och så föddes idéen om att laga och bygga om datorer som folk slängt. 

– Det var ju lite så att jag och min arbetskamrat Mattias pratade om att det var roligt att bygga datorer och fixa i ordning och hålla på. Och ja, det är så synd att folk slänger massa datorer på tippen, berättar Andreas Waldén för Newsner. 

Andreas. Foto: Privat

Vill motverka utanförsskap

Andreas och Mathias vet hur stor roll datorer spelar i många barns vardag idag, samtidigt är det långt ifrån alla familjer som har råd att köpa en dator. 

– Datorn hamnar väldigt långt ner på listan över vad man har råd med. Först ska alla räkningar betalas, sedan är det mat på bordet och annat. Men att inte ha en dator leder till utanförskap för många barn. Det är det vi vill motverka, säger Mathias och får medhåll av Andreas. 

Mathias. Foto: Privat

De bestämde sig för att lägga ut ett inlägg på Facebook där de skrev att de sökte datorer som ska slängas. Inlägget nåddes av programmeraren och webbdesignern Daniel, som ville vara med. 

Daniel. Foto: Privat

Hjälper familjer som inte har råd

Snart fick de även sällskap av Tobias, och tillsammans bildade killarna den ideella föreningen Barnens dator

– Vi hade samma ambitioner och mål, att se till att barn vars familjer inte har råd får samma möjlighet som andra barn, säger Mathias.

Killarna började med att samarbeta med en hjälporganisationen för att komma i kontakt med de barnfamiljer som var berättigade en dator. De använder nu sin fritid åt att reparera och bygga upp slängda datorer, som kan få nytt liv. 

Sedan starten 2021 har killarna lagat och lämnat ut 32 datorer till olika hushåll. 

– Det är den stora belöningen, när barnen hoppar runt och det är världens pådrag, säger Andreas till Newsner. 

– Det är verkligen något som de vill ha och behöver. De blir helt galna. Det är den genuina glädjen som gör det värt alla timmars jobb, säger Mathias. 

Tobias. Foto: Privat

Alla hoppas att fler ska vilja göra nytta av sina gamla datorer som inte används. 

– Vi har så otroligt många datorer i Sverige som bara ligger, till ingen nytta, förklarar Andreas. 

Så fint initiativ. Dela gärna så att fler får ta del av dessa eldsjälars verksamhet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);