Eldsjälen Anna bjuder pensionärer på storslagna nostalgikvällar – nu hyllas hon som hjälte: ”Älskar äldre”

Under flera år har Anna Hilmersson från Kil anordnat en nostalgikväll för de äldre i kommunen.

Nu hyllas hon som vardagshjälte.

Sommaren 2018 var olidligt varm.

På många håll låg dygnets högsta temperaturer runt 30 grader flera dagar i rad, och värmevarningar utfärdades av SMHI. I slutet av juli och början av augusti observerades många nätter när temperaturen inte sjönk under 20 grader, s k tropiska nätter.

Många äldre fick rådet att hålla sig inne, skapa svalka och få i sig mycket vätska.

Anna Hilmersson har länge jobbat inom hemtjänsten och tyngdes av att de äldre inte kunde vistas ute på samma sätt som tidigare.

Så när sommaren 2019 visade sig bli svalare såg hon därför till att anordna ett stort evenemang för de äldre i kommunen – nämligen en nostalgikväll.

– Jag kände att jag var tvungen att fixa någonting så att de äldre fick komma ut på någonting roligt, säger Anna Hilmersson till Newsner.

Då Annas hobby är raggarbilar har hon ett stort kontaktnät av personer som kör eller äger en sådan. Hon kontaktade flera, och frågade folk på jobbet om de ville vara med och ordna en nostalgikväll där äldre får åka raggarbilar och tas med på en tur som avslutas med hamburgare. Snart hade hon cirka 30 personer som ville vara med och genomföra Annas fina initiativ.

”Älskar äldre”

Lyckan var total bland de äldre och Anna bestämde sig för att fortsätta med nostalgikvällarna.

– Jag älskar äldre människor och blir så glad över att jag kan göra dem glada, säger Anna till Newsner.

Cruisingen har blivit en höjdpunkt på året och de senaste två åren har de äldre även blivit bjudna på uppträdanden. Frivilliga har varit med och bakat och skänkt pengar till mat så att Anna har kunnat inhandla det som behövs.

– Jag visste redan från början att jag ville att allt skulle vara gratis för dem. Som undersköterska har jag jobbat med flera av dessa människor länge och vet att några har så dålig pension att de knappt har råd att köpa mat. Det har verkligen varit stort engagemang från alla håll för att det ska kunna genomföras också, säger Anna.

Det bästa med nostalgikvällarna är att se allas reaktioner.

– Alla är ju så tacksamma och det verkligen tindrar i ögonen på dem. Jag vet ju att många har ont och sällan är glada, därför betyder det extra mycket när de kommer ner hit och man ser ett leende från öra till öra. Det går faktiskt inte att beskriva med ord.

Hyllas som hjälte

Annas engagemang för de äldre i kommunen har fått stor uppståndelse och i år hyllas hon som hjälte av kommunen.

Kommunens motivering lyder:

”Anna Hilmersson får utmärkelsen Vardagshjälte i Kil för sitt initiativ och arbete med nostalgikvällen för äldre i kommunen. Genom att engagera vänner, kollegor, företag och andra ideella krafter i Kil har Anna – tillsammans med de andra – skapat möjligheter och gjort verklighet av en idé som bygger på medmänsklighet. De har gjort det utan egen vinning – utöver att se andras glädje. Engagemanget har skapat guldkant i tillvaron, möten mellan människor och minnen att bära med sig. Anna och de andra inblandade visar att vi alla kan göra skillnad genom att ta initiativ och ställa upp för varandra. Tillsammans är ledordet, både i genomförandet och upplevelsen för de äldre”.

Anna är tacksam över utmärkelsen, men är också lite generad över uppmärksamheten.

– Det är jätteroligt men lite pinsamt också. Jag är inte en person som vill stå i fokus på det här sättet, det är inte därdör jag gör det. Som jag sade till mina vänner, jag klär mig gärna i leopardkläder och sticker ut så, men när det blir så här tycker jag att det är lite jobbigt. Men jättekul också såklart, säger Anna till Newsner.

Så fint initiativ Anna! Du förtjänar verkligen att hyllas.