Eldsjälen Åsas fina gest – bjöd in hemlösa till middag på restaurang: ”Alla behöver bli sedda”

Åsa Karlström från Karlskoga växte upp med föräldrar som missbrukade och slussades runt mellan barnhem och fosterfamiljer.

Men hon lät sig inte nedslås. Idag använder hon i stället sin tuffa uppväxt som bränsle för att hjälpa andra utsatta i samhället.

Åsa Karlström vet hur det är att växa upp under svåra förhållanden.

På 60-talet växte Åsa upp i en ”knarkarkvart” i Stockholm med två missbrukande föräldrar.

En dag kom socialen och hämtade henne och körde henne till ett barnhem. Väl där var det knappast bättre. Åsa plågades svårt och till slut skickades hon runt mellan olika fosterfamiljer.

Till slut hamnade hon i Karlskoga.

”Har lätt att dömma”

I tonåren föraktade Åsa sina föräldrars beteende. Men med tiden kom hon att inse att ingen väljer att bli narkoman eller att leva ett liv på gatan.

­– Människor har lätt att döma. Man går på stan och tittar och tänker att folk får skylla sig själva men jag kan garanterat säga att ingen vill bli alkoholist eller narkoman. Man hamnar där av en anledning, säger Åsa.

LÄS MER: Eldsjälen Sigrids fina initiativ – bjöd ut pensionärer på oförglömlig tågrunda: ”Vill inte åka hem”

Förutom att Åsa ägnat stora delar av sitt liv åt att göra musik så har hon också haft ett brinnande engagemang för de som är lite extra utsatta i samhället.

Inte nog med att hon driver en fond, vars syfte är att hjälpa barn som har det svårt och sätta guldkant på deras tillvaro. Hon hjälper också hemlösa och fattigpensionärer.

­– Det är en del av mig bara. På hösten köper jag stjärtunderlägg och vantar. På påsken köper jag påskägg och delar ut. Ibland tar jag me dkompisar till härbergen som klipper dem gratis, ibland bjuder vi på soppa och pannkaka och jag har råd med mitt liv ändå. Jag vill att alla människor ska känna sig sedda, oavsett livssituation, säger Åsa till Newsner.

Bjöd hemlösa på restaurang

Nyligen uppmärksammades Åsa på Facebook, detta då hon bjöd in ekonomiskt utsatta personer till en restaurang i Karlskoga.

­– Jag tänkte inte på det direkt, vi satt några vänner på restaurangen och rätt som det var fick jag ett infall. jag såg de här två männen på parkbänken och reste mig och gick fram till dem, berättar Åsa.

Åsa frågade männen om de frös och om de inte ville följa med in på restaurangen i stället.

– Jag gick och frågade restaurangen om det var okej att jag tog in några gäster och de sa att det var okej.

LÄS MER: 14-årige Filip startade insamling till fattigpensionärer – samlat in rekordbelopp: ”Magiskt”

Männen på bänken blev chockade över Åsas invit men valde att följa med.

– De rättade till sig i håret, fixade kläderna lite och så trevade dem in där lite försiktigt. Jag tänkte att jag har ju råd med några hamburgertallrikar, men det slutade faktiskt med att restaurangen betalade. Kärlek växer, säger Åsa.

”Alla är vi människor som behöver bli sedda”

Männen var mycket tacksamma för Åsas gest på restaurangen. Men enligt Åsa var det det minsta hon kunde göra.

– Alla är vi människor som behöver bli sedda, säger hon till Newsner och tillägger:

– Alla människor är värda ett bemötande. Känner man inte att man har råd att ge en gåva så kan man i alla fall titta upp och säga hej, visa att man ser. Det kostar ingenting, inte ens ett påskägg, avslutar Åsa.

Åsas underbar initiativ träffar verkligen rakt i hjärtat.