Eldsjälen Åsas fina initiativ – bjöd ukrainska barn på äventyr till Parken Zoo: ”Överväldigande”

Tre bussar med barn från Ukraina och Karlskoga bjöds på ett sommaräventyr till Parken Zoo.

En resa de sent kommer att glömma.

Åsa Karlström från Karlskoga väte upp under svåra förhållanden i Stockholm.

Föräldrarna var missbrukare och Åsa och hennes bröder utsattes för våld och tvingades slåss om matkonserver.

– Jag hamnade på ett barnhem i Sköndal, som senare lades ned på grund av vanvård. Under stora delar av mitt iv har jag levt under fasa, men jag kan inte ta allt här, säger Åsa.

Vile hjälpa människor i utsatthet

Uppväxten satte djupa spår i Åsa och under tonåren, när hon började tjäna egna pengar, försökte hon hjälpa människor i utsatthet bäst hon kunde.

– Jag tog med smörgåsar till alkoholisterna på parkbänken, kanske gick ned med en glass en varm sommardag. Jag förstod väl då att det här inte var någonting som de hade valt, utan att det kom någonstans ifrån, säger Åsa till Newsner.

Åsa Karlström
Foto: Privat

När Åsa fick egna barn och som så småningom började gå i skolan såg Åsa ganska snabbt ett behov av insatser för flera familjer.

– Jag kunde läsa av den situationen ganska snabbt, vilka som kanske behövde hjälp. Samtidigt satt jag där med min familj och hade det bra, kanske kunde åka iväg om somrarna och så.

Startade fonden ”I kärlekens namn”

Åsa bestämde sig för att hjälpa till och för tio år sedan startade hon fonden ”I kärlekens namn”.

– Jag ville hjälpa ekonomiskt utsatta familjer. Först handlade om att alla barn skulle få åtminstone ett sommarminne. Sedan utökade vi det och började dela ut matkassar och julklappar till jul, varma kläder till hösten. Hela staden har slutit upp och hjälpt till, säger Åsa.

Åsa arbetar som vårdbiträde men är också musiker och låtskrivare. Via hennes konserter samlar hon in pengar för att kunna hjälpa andra.

– Tio somrar i rad har vi gjort likadant och kommit i väg på en liten resa, säger Åsa.

Bjöd ukrainska barn på sommaräventyr

Men det är inte bara barnen i kommunen som har det tufft. I vintras kom flera barnfamiljer från Ukraina till Karlskoga och i år ville Åsa gärna ge även dem ett sommaräventyr.

– De kommer hit från krig och är traumatiserade. Det är klart att man gör vad man kan. Vi hade konserter och fick till slut ihop pengar så att vi kunde fylla tre bussar med barn och anhöriga som kunde åka i väg.

Destinationen var Parken Zoo i Eskilstuna och enligt Åsa var det en underbar dag.

– Det var helt fantastiskt. Solen sken och det var nästan så att man blev religiös. Det var helt otroligt, alla hade så kul, säger Åsa och tillägger:

– Bara bussresan med alla barnen var rolig, alla tyckte det var så grönt och lugnt och kul att se Sverige. Vi har en supportgrupp på Facebook för ukrainarna där det bara ramlar in meddelanden, det är överväldigande.