Eldsjälen som räddade ön och fick djuren tillbaka

.

I en värld som inte alla gånger känns så trygg och kärleksfull blir man extra glad av att se riktiga eldsjälar, som förvandlar vår planet till något bättre.

Jadav Payeng växte upp på flodön Majuli, i Indien.

En gång i tiden var denna plats en grön oas, helt täckt av tät skog. Men i takt med att människan skövlade träden för sin egen vinnings skull, förstördes mycket av växt- och djurlivet på ön.

För 37 år sedan bestämde sig Jadav för att han var tvungen att göra något. År 1979 planterade han sitt första träd vid en öde plätt på Majuli, något han fortsatt med sedan dess.

Idag har den tidigare ödemarken förvandlats till en frodig skog, nästan dubbelt så stor som Central Park. Det än gång så karga landskapet påminner idag mer om ett tropiskt paradis och i takt med att skogen kom tillbaka kom också djuren.

Numera bektraktar 115 elefanter, noshörningar, hjortar och tigrar skogen som sitt hem.

river-island-majuli

Mycket av ön Majuli bestod av karga sandbankar som var utsatta för erosion, men tack vare Payengs skogsplantering är numera det mesta en grönskande skog.

Enligt Payeng var det en dröm att kunna återskapa den naturliga skönhet som en gång frodades på Majuli – men drivkraften var framför att få växterna och djuren att återvända.

Jadav Payeng

Tack vare Jadav Payeng täcks nu 550 hektar av skog och ett rikt djurliv med elefanter, hjortar och tigrar.

Wikipedia

Filmen ”Forest man” fick pris som bästa dokumentär vid filmfestivalen i Cannes 2014 och handlar om Jadavs livsverk.

Är det någon som förtjänar respekt och beröm så är det väl Jadav? 

Dela gärna vidare hans fantastiska engagemang om du vill att fler ska få chansen att hylla honom!