Elever går hungriga när skolmaten inte räcker till – nu ryter mamma Emelie ifrån: ”Riktigt dåligt”

Köttfärssås utspädd med vatten och bönor, kall soppa eller inte tillräckligt med mat. Det menar Emelie Magnusson är situationen på hennes barns skola i Karlshamn.

Nu har hon fått nog av att höra att hennes barn går hungriga och ryter ifrån.

Skolmaten är alltid ett omdebatterat ämne, antingen så diskuteras smaken eller så är det näringsinnehållet.

Men på Österslättskolan i Karlshamn har nu även mängden mat som serveras blivit en diskussion.

Emelie Magnusson, som har fem barn på skolan, säger att det har hänt flera gånger att hennes barn kommer hem och säger att maten inte har varit tillräcklig.

 – När vi sitter på kvällarna och vi pratar om dagen så har jag flera gånger frågat vad de har fått för mat i skolan och fått till svar att det inte funnits någon mat, berättar Emelie för Newsner.

”Oacceptabelt”

Till slut fick Emelie nog och skrev ett inlägg på Facebook där hon undrade om det var fler som kände igen sig.

 – Jag tänkte att det inte bara kan vara mina barn som är drabbade. Och ja, det var ju folk från hela kommunen som kände igen sig, berättar Emelie.

”Jag efterlyser föräldrar till ungdomar som går på Österslätt. Jag ha stora funderingar kring maten som serveras på Österslätt. Jag har en son som går på Österslätt som ofta upplever att maten inte räcker till. Att han få gå hungrig för att maten inte räcker. Detta tycker jag är oacceptabelt. Barn ska inte gå hungriga för att maten som skolan gör inte räcker till alla barn som ska äta. Detta händer för ofta enligt min mening. Så min fråga är. Är det bara min son som upplever det eller finns det fler ? Tacksam för svar 😊, skrev hon i inlägget.

100-tals kände igen sig

Flera föräldrar kände igen sig i Emelies bild av matsituationen och vittnade om att deras barn sagt detsamma.

”Jag har hört detsamma från mina barn och detsamma gäller Väggaskolan. Tyvärr eftersom de behöver mat för att orka hela dagarna”, skriver en förälder.

”Likadant på Prästslättsskolan😫 Sonen går hungrig från matsalen för de får endast ta lite av maten. Han går ändå i sexan och äter sist…”, skriver en annan.

”Samma här iallafall med den stora tjejen. Går dock på en annan skola men de är samma problem där. 😔Händer ofta för de äldre barnen som då äter senare än andra, att maten är slut eller de inte får tillräckligt. Många gånger som hon kommit hem vrålhungrig. Mina minsta märker nog inte av de lika väl än, då de äter först på skolan.”, skriver en tredje.

Andra menar att det visst finns mat och att föräldrarna ska sluta föra över problemet på skolan.

”Skäms nästan varje dag”

Emelie har själv jobbat på skola så hon vet att det inte är personalens fel utan att det handlar om pengar. Trots det kan hon inte låta bli att blir förbannad på hur situationen sett ut den senaste tiden.

Foto: Privat/ Jessica Gow, TT

– Idag jobbar jag inom hemtjänsten och jag serverar samma mat där som barnen får i skolan. Och jag skäms nästan varje dag. Det har blivit riktigt dåligt. Köttfärssåsen ser ut som vatten och det är knappt något köttfärs i. Igår var det soppa, den var kall, säger Emelie och tillägger:

– Jag förstår som sagt att de har en budget att förhålla sig till men det här ska inte gå ut över barnen. Jag betalar skatt för att mina barn ska få äta i skolan. Alla barn behöver ju energi för att orka med dagen. De ska inte behöva gå hungriga, säger hon.

Rektorn: ”Kontakta mig”

Skolans rektor känner inte igen bilden av Emelie och de andra föräldrarnas bild av maten.

– Det är första gången jag hör det här. Vi har matråd och elevråd men där har jag inte hört någonting heller. Och ingen förälder har heller sagt någonting, säger Salim Saab, rektor på Österslättskolan till Newsner och tillägger:

– Jag skulle vara tacksam om de kontaktar mig så kan vi kartlägga hur, när och varför det sker. Om det är varje dag eller någon dag i veckan så kan vi ta upp det med kostchefen direkt.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required