Elever och lärare på svensk skola testas för coronavirus – efter resa utomlands

Fem elever och två lärare i Skellefteå testas för coronavirus, uppger SVT.

De har nyligen varit på resa i norra Italien.

På fredagen kommer de sju personerna att testas av sjukvården. Det var mellan 9-15 februari som de var på resa i norra Italien, där coronaviruset fått snabb spridning med hundratals fall.

Efter att några av dem blev sjuka kontaktade de sjukvården via 1177 – som trodde att det då handlade om en helt vanlig förkylning.

Oslo 20200226. Fagutviklingssykepleier Marthe Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr ser ut av en sluse på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Skolelever och lärare testas för coronavirus

Men nu går Skellefteå kommun ut med ett pressmeddelande – och förklarar att det tagits nya kontakter med smittskyddsläkare. På fredag ska eleverna och lärarna, som går på och arbetar vid Morö-Backe skola, testas för coronavirus, skriver SVT.

– Vi följer smittskyddsläkarens råd, säger Anders Bergström, förvaltningschef för Utbildning och arbetsmarknad, Skellefteå kommun i ett pressmeddelande, enligt SVT.

– Vi har också informerat internt i kommunen och berörda som var på resan. Utifrån läget är det bra att skolan är stängd imorgon fredag när det är kompetensutvecklingsdag, och att eleverna har sportlov nästa vecka, säger Anders Bergström.

Foto: Shutterstock. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

”Väntat med nya fall i Sverige”

På torsdagen kom nyheten att fem nya fall av coronavirus bekräftats i Sverige. Därmed är siffran nu uppe i sju stycken som drabbats, totalt.

I världen har de flesta fall av coronavirus covid-19 kunnat bekräftas i Hubei-provinsen i Kina. Viss smittspridning förekommer också i vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, sade Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, på torsdagen.

Oslo 20200226. Fagutviklingssykepleier Marthe Rygh Selmer ikledd smittevernutstyr tar en spyttprøve på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle corona-smittede vil komme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

De fem nya bekräftade fallen som kom under torsdagen gäller tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

– Det är mycket viktigt att den som kommer till Sverige från något av dessa områden eller som har haft nära kontakt med personer från dessa områden är noga med att hålla sig hemma om man skulle känna sig sjuk. Man ska kontakta vården, och göra det via telefon, säger Britta Björkholm.

I världen har i skrivande stund 82 132 personer smittats av viruset, varav 2 801 har avlidit. 33 129 har blivit friskförklarade, enligt ECDC.

Dela gärna vidare informationen till andra!