Elever spottar och sparkar på skolpersonal – gravida lärare tvingas utstå knytnävslag: ”Förskräckligt”

Lärare hotas och utsätts för våld i skolorna. Det visar Lärareförbundets nya rapport ”Håll käften kärring”.

Enligt undersökningen har det våldsamma beteendet hos elever fått många lärare att fly yrket, rapporterar Tv4.

Knytnävsslag, spottloskor, och sparkar mot magen på gravida lärare. Det rapporterar rösterna i Lärarförbundets rapport ”Håll käften kärring” som tillhör lärare i förskoleklass, fritidshem och årskurserna 1-6.

Foto: Tv4

Bilden Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet, målar upp är mörk.

– ”Jag vet var du bor”, ”Jag ska döda dig”, ”Håll käften kärring”, Jävla idiot”, det är bara några av de exempel som lärarna berättar i den här rapporten. Det är förskräckligt, säger hon till TV4.

I rapporten från Lärarförbundet visar det sig att hälften av alla lärare till barn i årskurs 1-6 har utsatts för fysiskt våld och 70 procent av verbalt våld. Det är alltså mycket värre än hur det är för lärare för äldre ungdomar (årskurs 7–9 och gymnasiet).

Chockad av beskedet

Lärarförbundet blev chockade när de fick läsa rapporten och vad lärarna hade sagt.

Enligt Johanna blir det vanligare och vanligare att lärare larmar om hot och våld i skolan och i alla typer av skolor och över hela landet.

– Jag menar att det här är inget annat än ett stort svek mot eleverna såklart. Men också mot Sveriges lärare. För det behöver inte se ut så här, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Resursfattig skola”

Lärarförbundet tror att anledningen till situationen handlar om sparande.

– En resursfattig skola ger inte eleverna en ärlig chans. Och då uppstår den här typen av situationer. Det lärarna efterfrågar det är resurser att kunna sätta in särskilda stöd till de elever som behöver det. Kunna minska gruppstorlekarna och det gäller ju inte minst på fritidshemmen där situationen är allra värst, säger Johanna till Tv4. 

OBS: Personerna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Enligt undersökningen har det våldsamma beteendet hos vissa elever fått många lärare att vilja sluta i yrket.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);