Aktivisten Elin Ersson, 22 – stoppade plan från att lyfta för att hindra utvisning – nu döms hon till böter

22-åriga Elin Ersson hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter för att stoppa utvisningen av en afghansk man. Det hela ledde till argumentationer och stor uppståndelse, som filmades och sedan publicerades av Elin själv på Facebook.

Som följd åtalades Elin för brott mot luftfartslagen, trots att hon menade att hon inte gjort något olagligt.

– Jag gjorde det som privatperson, aktivist och medmänniska, har Elin sagt i en intervju med Jönköpings-Posten.

Nu har hon fått sin dom.

Det var i juli förra året som aktivisten Elin Ersson bokade en flygbiljett från Göteborgs flygplats Landvetter, enbart för att förhindra planer för att lyfta med en pojke som skulle utvisas.

Men pojken fanns inte med på planet. Istället fanns en afghansk man, som även han skulle utvisas, och Elin bestämde sig för att fullfölja sin plan ändå, det rapporterade bland annat Expressen.

Elin Ersson riskerade fängelse

Elin vägrade att sätta sig ner på planet, vilket gjorde att piloten inte fick lyfta. Trots flera tillsägelser och argumentationer med kabinpersonalen så gav inte Elin upp, vilket gjorde att hon och den afghanske mannen till slut fick kliva av.

Elin anmäldes för brott mot luftfartslagen och riskerade fängelse. I intervjuer sa Elin att hon inte tyckte att hon gjort något fel, men nu har åklgaren sagt sitt.

I ett pressmeddelande från Göteborgs tingsrätt står det nu klart att 22-åringen döms för brott mot luftfartslagen.

Enligt Expressen ska kriminalvården ha beräknat att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor. Elin Ersson döms till 3 000 kronor i böter.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.