Elisabeth Svantesson (M) skrev sig i sommarstuga – tog ut ersättning för dubbelt boende

.

Elisabeth Svantesson, en av Moderaternas tyngsta företrädare, har hamnat i blåsväder.

M-toppen tog ut ersättning för dubbla boenden, avslöjar TV4 Nyheterna

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter”, skriver Svantesson på Facebook.

Enligt regelverket har riksdagsledamöter har rätt till bostadsbidrag om man har en bostad utanför Stockholm.

Nu avslöjar TV4 Nyheterna att Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson och partiets troliga kandidat till finansminister, tagit ut detta bidrag och varit skriven i ett fritidshus utanför Nora – samtidigt som familjen var skriven på en bostadsrätt i Stockholm. Till den senare adressen ska Svantesson också ha fått sin post, enligt TV4 Nyheterna, vilket även Svenska dagbladet har rapporterat om.

– Riksdagsledamöter har ju… följer ett annat regelverk när det kommer till mantalsskrivning än vad vanliga dödliga har så att säga, säger Svantessons pressekreterare Niklas Gillström till TV4.

Tog ut ersättning på 50 000 kr om året

Bostadsbidraget som Svantesson fick uppgick till 50 000 kronor om året från oktober 2015 till och med år 2017, enligt TV4.

– Riksdagsledamöter står alltid fria att fatta beslut i det här avseendet, men det finns ingenting i Elisabeth Svantesson beslut som strider mot de regelverk som är uppställda och formulerade. Hon har följt dem till punkt och pricka och det tycker jag är bra, säger Tobias Billström, gruppledare för M i riksdagen, till TV4.

STOCKHOLM 20190429 Moderaternas eknomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets skuggbudget under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

”Jag har följt de lagar och regler som gäller”

Elisabeth Svantesson har kommenterat nyheten på Facebook och skriver att hon inte har gjort något fel.

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Sedan 2006 har jag varit riksdagsledamot från Örebro län. Det har under hela den tiden varit självklart för mig att vara skriven, och ha en bostad i valkretsen. Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”, skriver Svantesson (M) på Facebook.

Hon fortsätter:

”När det gäller ersättning för mitt boende, så är det min andel av avgiften för bostaden i Stockholm jag fått ersättning för. Ingen ersättning har betalats ut för de boendekostnader som jag har haft i Örebro län.”

Här kan man läsa hela Svantessons Facebook-inlägg:

TV4 rapporterar om att jag under maj 2014 och tre år framåt varit skriven i mitt hemlän Örebro samtidigt som min man och…

Posted by Elisabeth Svantesson on Thursday, 2 May 2019

Här kan man se TV4 Nyheternas inslag om saken:

Vad tycker du om detta?