Ellas hjältar startade julinsamling för barn på sjukhus – samlat in rekordbelopp: ”Betyder så mycket”

Organisationen Ellas Hjältars vision är att ge sjuka barn och deras familjer bra minnen som tar dem igenom tuffa tider.

Nu åker de ut på en julturné och delar ut julklappar till barnfamiljer som tvingas ligga inlagda på sjukhus.

När barn tvingas tillbringa sin tid inlagda på sjukhus går mycket av den tiden åt till sådant som är obehagligt, smärtsamt och sorgligt.

Stiftelsen Ellas Hjältar, som har sin bas i Helsingborg´, har gjort sig välkänd genom att samla in medel för att hjälpa barn och familjer i akuta situationer. 

– Det som skiljer oss från andra som redan finns är att vi finns där före under och efter och att vi hjälper hela familjen. Vi blir en extra familjemedlem och när barnen får vingar så ger vi dom det avslut som familjen behöver, säger Catja Karlberg, grundare av stiftelsen, till Newsner.

För att sätta guldkant på tillvaron under julhelgerna ska Ellas hjältar ut på en julturné och dela ut julklappar till barn och deras familjer som tvingas ligga inlagda på sjukhus under julhelgerna.

– Vi har inte bara fokus på de barn som är sjuka utan försöker även se till så att deras syskon får julklappar. Det är som sagt inte bara den som är sjuk som drabbas, har man syskon så påverkas dem också. Kanske får de fira utan sitt sjuka syskon och kanske även utan en förälder. Vi kan inte sudda bort deras minnen av en sådan jul, men vi vill att de ska veta att vi såg dem, säger Catja till Newsner.

Catja understryker att alla barn som befinner sig på sjukhuset inte heller är där av sjukdom.

– Det kommer ju in andra hemskheter på sjukhuset också, mycket våldsbrott och missbruk. Dessa barn har fått uppleva otroligt tuffa saker och kanske aldrig fått uppleva att julen är något bra. Men den känslan vill vi ju ge dom, säger Catja till Newsner.

Samlat in hundratusentals kronor

Att åka runt på sjukhus och dela ut julklappar till familjer på sjukhus är något Ellas hjältar gjort i flera år. Tidigare har de åkt på en turné i Skåne, men i år kommer de åka till betydligt fler ställen.

Hela nio sjukhus runt om i Sverige kommer att få julklappar.

– Vi kommer åka runt här i Skåne men också till Göteborg och Stockholm, berättar Catja.

Catja och de andra på Ellas hjältar har arbetat med julinsamlingen sedan augusti i år och redan nu har de fått in flera hundra tusen.

– Vi är snart uppe i en miljon, det är helt galet, säger Catja och berättar att det både är företag och privatpersoner som bidragit med pengar.

– Vi har fått en stor donation från RLVNT som bidragit med 100 000 kronor och från Kavli har vi fått 800 000 kronor.

”Betyder jättemycket”

Efter alla år på turné vet Catja vad julinsamlingen betyder för människor som tillbringar mycket tid på sjukhuset.

– Det är så många som hör av sig efteråt och berättar hur mycket det betydde. Det känns som en liten grej för oss, men för dem betyder det jättemycket. Det är så fint och är det någonting de här barnen har lärt mig så är det att uppskatta det lilla i mitt eget liv. Jag är så tacksam över det, säger Catja.

Enligt Catja är det många som också hör av sig efteråt i behov av mer hjälp.

– Att de hör av sig till mig igen, det är min belöning. Det är en bekräftelse på att vi gör ett bra jobb.

Den 10-11 december är det dags för Ellas hjältar att bege sig ut på turnén. Vissa sjukhus har önskat sig specifika julklappar, för andra blir det en överraskning.

Men kravet, som många sjukhus har, är att det ska vara julklappar som håller en sysselsatt.

– Leksaker som tar lång tid att klara av- Aktivitetsklappar helt enkelt, måla, rita, pyssel, spel. Radiostyrda leksaker och lego.

”Viktigt att finnas till”

Många önskar sig också nallar, mjuka gosedjur som kan hålla barnen sällskap vid jobbiga provtagningar eller andra behandlingar.

Men det som är viktigt att komma ihåg är att dessa barn och deras familjer har det minst lika tufft en måndag i april som på julafton, därför är det viktigt att skänka dem omtanke i alla tider.

– Det är svårt att formulera, men jag tycker att det är viktigt att finnas till och stötta i alla tider. Det gäller även om du är drabbad själv eller inte. Många gånger är det som att människor förstår vikten av att hjälpa, när man själv blivit drabbad av någonting traumatiskt, men man kan hjälpa till ändå. Alla behöver stöd någon gång i livet, säger Catja.

– Att få se de här sjuka barnen titta upp mot tomtemor och tomtefar och le, det är stort.