Elna slår larm om äckliga maten i äldreomsorgen – nu rasar tusentals mot kommunen: ”Nu får det vara nog”

Det var i slutet på förra veckan som en anhörig till en äldre person i Östra Göinge reagerade på kvaliteten på den mat som delades ut i kommunen.

Kritiken delades i ett Facebookinlägg som fick människor landet över att rasa mot kommunen.

Maten som serveras till våra äldre har diskuterats flitigt i flera år. Vissa tycker att den är bra, andra att den är under all kritik. Några tycker att det är för lite i matlådorna och andra för mycket.

I slutet på förra veckan fick Elna Persson, anhörig till en äldre person i Östra Göinge kommun, en chock när hon såg maten som serverades, vilket P4 Kristianstad rapporterat om tidigare.

Delade inlägget på Facebook

Hon delade med sig av kritiken på Facebook. Bilden  visar en matlåda bestående av två små potatisar och en vattnig köttfärssoppa.

”NU FÅR DET VA NOG! Detta är dagens middag som lämnats ut ifrån matdistributionen Lindgården!Maträtten är köttfärssoppa! Knappt 2 dl soppa , köttfärsen får du leta efter och lite grönsaker hittar man med om man letar!”, skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Är det detta vi ska ge våra äldre?Dom om några ska väl få redig mat å inte nått vatten slabb! Skärpning Östra Göinge kommun!!!!Dela gärna!”

https://www.facebook.com/elna.persson.10/posts/10158345206703614?cft[0]=AZXJHhbHChg9scBuSWSl2Jt-csKTCT9M24T2cBSwP9RKVvBaL0pWPJoUTfd1i0f10zyt26dt_2CNRed3xMRv9F_Zbn8XUJ8oPEBOXRds42QmknJeoYh06g6Fw2CO1B28WKk&tn=%2CO%2CP-R

Inlägget spreds snabbt i sociala medier och fick folk över hela landet att rasa.

”Fruktansvärt”, skriver en person.

”Så förfärligt!Skäms att ge sådan mat – ser ut som grisföda – till dom som bidragit så mycket till dagens välfärd i vårt land! Oförlåtligt och oanstädigt!”, skriver en annan.

”Samma här hemma i Örkelljunga kommun.. Komme och lämnar 7 såna paket i kylen på måndagen som sedan ska värmas upp i Micron.. Sjukt är de”, skriver en tredje.

”Inte hela sanningen”

Sedan bilden publicerades har kommunen gått ut och bett om ursäkt för matlådan.

Kommunen skriver på deras hemsida att de kunder som fått just den måltiden kommer att gottgöras och kommer inte behöva betala för den. De skriver också att måltiden inte var tillräckligt bra och att de inte är stolta över den.

– Jag är jätteledsen att det har inträffat och vi tar det på största allvar. Jag har sett bilden som delats i sociala medier och håller med om att den ser riktigt tråkig ut. Dessvärre har bilden tagits lite ur sitt sammanhang eftersom det till soppa alltid ingår smörgås med pålägg och en dessert för att göra måltiden komplett, säger Jenny Skagerholm, enhetschef Östra Göinge kommun.

Kommunen tillägger också att det är viktigt att kunderna äter hela måltiden, både tillbehör och dessert, då den annars blir för liten.

Ska det verkligen vara så här?
Våra äldre förtjänar bättre, sprid vidare om du håller med!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);