Efter olyckorna: Nu kan du få böter om du felparkerar din elsparkcykel

Den senaste tiden har olyckor med elsparkcyklar tagit stor plats i media, då det i vissa fall lett till dödsolyckor eller allvarliga skador. Nu har Voi – ett av de ledande företagen i branschen, valt att införa böter till de som felparkerar deras elsparkcyklar. 

Samtidigt som fenomenet elsparkcyklar växer i popularitet bland användare så väljer flera kommuner att förbjuda företag bakom dem att etablera sig på respektive ort. 

Anledningen är att de ses som en trafikfara, då flera fal av allvarliga olyckor rapporterats på olika håll i landet

Foto: TT

Äldre man död i elsparkcyklel-olycka

I september rapporterade SVT och Aftonbladet om en man i 80-årsåldern som avlidit efter att han krockat med en elsparkcykel som var felparkerad på en cykelbana i ett bostadsområde i Västerås. 

– Det har inkommit olika vittnesuppgifter om elsparkcykeln stod upp eller låg ned. Vi håller på att utreda det nu, sa Johan Thalberg, polisens presstalesperson i Västmanland till Aftonbladet då.

Andra allvarliga olyckor där elsparkcyklar har varit inblandade har fått kommuner att agera. 

I oktober meddelade Mölndals kommun utanför Göteborg att de beslutat att porta elsparkcyklar helt och hållet, då man inte ville ha dem på gatorna. 

Företaget Voi, som är ett av de ledande inom branschen för elsparkcyklar, har nu själva valt att ta krafttag i hopp om att folk ska ta mer ansvar, det rapporterar Sveriges Radio

Så mycket kan du få böta

De som använder Vois elsparkcylar måste bland annat ta ett foto som bekräftar att de parkerat antingen nära en vägg, i ett cykelställ, eller i en parkeringszon, vilka anses som trygga platser. 

– Om en användare vid upprepade tillfällen inte följer parkeringsreglerna så kommer vi ge ut en böter. En böter på 250 kronor som vi själva återinvesterar i att hålla bra ordning på gatorna och omparkera våra fordon, säger Eric André, Sverigechef på Voi. 

”Glada över att kunna annonsera det”

Nä reportern på Sveriges Radio frågar varför Voi inte hade sådana parkeringsregler från början svarar Eric André: 

– Vi har haft parkeringsregler och instruktioner från början, men det korta svaret är att vi är fortfarande ett ganska ung bolag, och vi ska inte glömma att vi är inne på vårt tredje år, och det här är någonting som vi har jobbat fram, som vi har lärt oss. Och vi är väldigt glada över att idag kunna annonsera det. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required