Emma vågade inte säga nej till rattfyllot – nu har hon ett viktigt budskap till oss alla

Att köra bil när man druckit alkohol är ingen bra idé, de vet de flesta. Att åka med en berusad förare är inte heller något att rekommendera.

Men tyvärr sker det alldeles för ofta – och för Emma Säll så kom en festkväll att sluta i tragedi. 

Emma hade varit på fest, de var sex personer i bilen, en person var nykter. Det var den nyktra personen som hade kört till festen. Men på vägen hem ville en av de andra killarna köra.

Emma sa ifrån, hon ville inte åka med någon som var berusad.

Då tyckte han att Emma och de andra tjejerna var tråkiga. Emma och hennes kompisar satte sig i bilen. Snart började det att gå väldigt fort, 180 kn/h och efter en stund fick bilen sladd.

Shutterstock

Det var på E14 vid Östersund som ungdomarna var ute och åkte, det var bara en som hade bälte. Bilen voltade och Emma flög ur, hon blev medvetslös men återfick medvetandet innan de andra passagerarna.

Emma berättar för SVT hur hon skrek av smärta och trodde att alla andra var döda. Efter ett tag så tystnade hon för att lyssna efter levnadstecken från sina kompisar.

När hon hörde att de andra levde blev hon lättad, men smärtan kom snabbt tillbaks, mycket starkare denna gången och hon började skrika igen.

Emma hittades 20 meter från bilen och var den som hade skadats allvarligast.

Wikipedia

Hon flögs med ambulanshelikopter till Umeå. Läkarna konstaterade att Emma hade brutit ryggen, fått en fraktur på axeln och att korsbandet hade slitits av.

En stålställning opererades in i Emmas rygg och om rehabiliteringen går bra kan hon få ta ut den om ett år.

Det har upprättats en polisanmälan mot både föraren och den nyktra kompisen. Kompisen för tillåtelse av olovlig körning, föraren är anmäld för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppskada.

Varför Emma inte satte på sig säkerhetsbältet förstår hon inte. Att någon som var berusad körde när det till och med fanns en person som var nykter är helt oförståeligt.

Det var två veckor sedan det hände och nu ska Emma äntligen få lämna sjukhuset. Hon är glad att hon lever men får fortfarande bilder från kraschen på näthinnan. Hon önskar att hon hade haft modet att säga ifrån.

Jag kommer ihåg när jag var ung, flera av mina kompisar hade moped. Jag fick inte, mamma tyckte att det var alldeles för farligt.Vi bodde utanför stan och bussen gick sällan och slutade gå redan vid midnatt.

Det var vanligt att folk körde även om de hade druckit.

Jag satt ofta där bak. Så här i efterhand kan jag inte förstå hur urbota korkad jag varit, jag var omogen, påverkades av grupptryck och trodde att jag var odödlig.

Nu vet jag som tur är bättre och skulle varken åka med någon som är berusad eller tillåta någon att köra iväg.

Det är aldrig töntigt att säga ifrån, det är aldrig töntigt att inte åka med, det är aldrig töntigt att inte dricka om man vet att man ska köra.

Snälla hjälp oss att dela detta viktiga budskap. Ingen vill få ett samtal från polisen mitt i natten.