Emmas 1,5 årige son pekades ut som ”sjukligt överviktig” – rasar nu mot vikthetsen kring barn

BVC-sköterskan berättade för Emma att hennes 1,5-årige son är sjukligt fet enligt hans tillväxtkurva och BMI.

Nu rasar Emma mot vårdens pekpinnar.

– Jag tycker självklart att man ska säga till om de ser att barnet är påverkat. Men att säga det om min son som är pigg och aldrig sitter still, det sätter bara griller i både föräldrar och barn, säger Emma till Newsner.

Under barnens första fem år i livet kontrolleras barnets utveckling med regelbundna besök på en barnavårdcentral.

I mitten på maj var det dags för Emma och hennes 1,5-årige son att gå på en rutinkontroll.

Men det som började med ett vanligt besök med frågor om utveckling i tal, sömnvanor och relationen till andra barn slutade i chock.

– I början fick han göra allt som man ska göra på besöket. Sköterskan berömde honom för att han var före i tal och tyckte att han rörde mycket på sig, att han springer mycket och är livlig, men precis när vi ska gå så ber hon mig komma och titta på hans tillväxtkurva, säger Emma till Newsner.

”Jag blev så arg”

För Newsner berättar Emma att hon inte tycker att kurvan är relevant för barn, och vill helst inte lägga något större fokus på diagrammen, men bestämde sig för att titta ändå.

– Hon visade kurvan för längd och vikt och sedan BMI-kurvan. Hon pekade och sade att ”här är normalkurvan, här är övervikt, här är sjukligt överviktig” och berättade att min son ligger på den sista kurvan och att han alltså är sjukligt överviktig, säger Emma till Newsner.

Emma blev chockad över sköterskans ord.

– Jag blev så arg så jag vet inte vad. Jag sade att jag inte bryr mig ett skit om vad hennes diagram säger och att jag ville att hon skulle titta på honom. En sak om han hade suttit i ett hörn och varit slö, men att ta upp det med ett fullt frisk barn som aldrig sitter still är helt sjukt, säger Emma till Newsner.

Foto: Privat

”Äter vanlig mat”

Emma förklarade för sköterskan att hennes son kommer att börja förskolan snart och då kommer han röra på sig ännu mer. Plus att det ju är bra att han har lite att ta av om han skulle bli sjuk och äta dåligt en period.

– Men då fick jag bara till svar att han bara skulle gå 15 timmar i veckan och det skulle inte hjälpa honom något. Sedan sträckte hon över ett par broschyrer om matvanor för en 1,5-åring, säger Emma och tillägger:

– Han äter inget konstigt. Vi äter vanlig mat hemma. Han älskar frukt och bär. Han får lördagsgodis ibland för att hans syskon får det, men det handlar ju om två chips och en chokladbit då och då.

Mamma Emma ryter ifrån

Emma lämnade Barnavårdscentralen arg och besviken på vården.

– Jag tyckte inte att det var okej att ta det när han var med i rummet, han förstod ju inte vad hon sade men han förstod att någonting hände eftersom jag blev upprörd och arg. Barn känner ju sådant, säger Emma.

– Inte konstigt att folk får ätstörningar när vikthetsen börjar redan när barnen är 1,5 år gamla.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.