Emmas solariedebut blev en mardröm – varnar nu andra: ”Var försiktiga”

Emma Hoffströms första solariumvistelse blev en mardröm som ingen hade räknat med.  

Nu varnar hon andra med sin historia och uppmanar till försiktighet.

– Jag litade på att det skulle fungera och det stod inga varningar om att det var trasigt eller så, säger Emma Hoffström till Newsner.

Varning för starka bilder

När Emma Hoffström besökte ett solarium i Stockholm första gången gjorde hon det mest som en rolig grej.

Hon litade på att det skulle fungera och eftersom hon inte var en van solariesolare använde hon bara maskinen en kort stund.

– Jag hade inte solat innan utan gjorde det mest som en rolig grej. Jag valde ett ansiktssolarium och bara väldigt kort, kanske 15-18 minuter, säger Emma Hoffström.  

Emma Hoffström, Foto: Privat

Allt kändes normalt och ingenting speciellt hände under solningen som Emma reagerade på. Men bara några timmar senare hade den korta solstunden fått extrema konsekvenser.  

– På kvällen kände jag att det var lite varmt och jag var lite bränd och röd, men det blev mycket värre väldigt snabbt och jag fick blåsor och det blev sår med var i. Så jag hade ju panik, berättar hon.  

Åkte in till akuten

Skyndsamt tog hon sig till akuten där de fick lägga om Emmas ansikte med kyla. Läkarna bekräftade då att hon fått andra gradens brännskador.  

Emma Hoffström, Foto: Privat

– Jag såg bedrövlig ut, ansiktet är ju så himla centralt.  

Tiden efter sjukhusvistelsen berättar hon är suddig. Hennes skador krävde starka smärtstillande och de två kommande veckorna tillbringade hon med att ligga hemma och sova.

Emma Hoffström, Foto: Privat

Fanns inga varningstecken

I efterhand kontaktade Emmas pappa de ansvariga över det solariumet hon hade besökt, som bekräftade att något var fel på den maskin hon hade använt. Skyddet som ska begränsa strålningen hade varit trasigt.

Men vid solariumet fanns inga tecken på att något skulle vara fel.

– Jag litade på att det skulle fungera och det stod inga varningar om att det var trasigt eller så, utan bara att man skulle tänka på vilken hudtyp man har och så vidare.  

Emma Hoffström, Foto: Privat

Nu vill hon varna andra och delade i veckan med sig av sin historia på Tiktok. Videon har över 390 000 visningar och flera hundra kommentarer.

Vad vill du säga till de som kanske överväger att sola solarium?

– Var försiktiga! För huden och ansiktet är så känsligt.  

Strålsäkerhetsmyndigheten avråder allmänheten från att sola solarium. Det finns nämligen ett tydligt samband mellan solariesolandet och malignt melanom, den absolut allvarligaste formen av hudcancer.

Emma Hoffström, Foto: Privat

Även om Emma klarade sig någorlunda bra efter att brännskadorna hade läkt så finns en viss oro inför de konsekvenserna som hennes korta solstund kan få i framtiden.  

– Det jag är mest rädd för är ju hudcancer såklart. Jag bränner mig lättare på de ställena idag som drabbades då och det kan ju ta flera år innan man ser hudcancer.  

Har du bränt dig till följd av UV-strålar?

Då ska du söka vård enligt 1177:

  • Du får besvär i huden, till exempel soleksem flera gånger eller att hudbesvären är svåra.
  • Du har bränt dig i solen och fått blåsor i huden, och det skadade hudområdet är större än din hand.
  • Du använder receptbelagt läkemedel som ökar hudens känslighet och får besvär i huden.

Var försiktiga med solningen och dela gärna artikeln vidare för att varna andra!