En halv miljard kronor till förlossningsvården – så ska vårbudgeten spenderas

Landets förlossningsvård har länge kritiserats, inte minst efter att flera förlossningar lagts ner så att kvinnor tvingats föda i bilen, vilket Newsner skrivit om tidigare. Nu ser det dock ut som att regeringen tillsammans med vänsterpartiet tagit till sig av kritiken. Av den kommande vårbudgeten planerar man att lägga 500 miljoner kronor på förlossningsvården. 
– Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Idag, tisdag, kommer sjukvårdsminister Gabriel Wikström att träffa tre representanter från sju olika landsting. På grund av den kritik som haglat över den rådande förlossningsvården så kommer de att diskutera vad de i nuläget gör för att stilla oron hos blivande föräldrar. 

I samband med tiden för mötet kommer glädjande besked. Av regeringens vårbudget kommer 500 miljoner kronor att läggas på förlossningsvården, ett förslag som förhandlats fram av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tillsammans med regeringen. 
– Det är en halv miljard kronor och det kommer framför allt att gå till personal. Att man kan ge bra arbetsvillkor, så att man kan behålla personal och att man kan se till att ha riktig bemanning över sommaren. I några landsting kan man undvika dåliga nedskärningar och hålla uppe de förlossningsrum som man behöver, säger Jonas Sjöstedt (V) till Sveriges Radio.

Det är landstinget som ansvarar för förlossningsvården, men staten har ändå valt att ingripa.
– Det är så uppenbart att man har problem i förlossningsvården. I storstäderna handlar det om kapacitetsbrist, många har svårt att rekrytera och behålla personal och i andra delar av Sverige lägger man ned fungerande förlossningsvård, säger Jonas Sjöstedt (V) till Sveriges Radio

Vårändringsbudgeten presenteras i mitten av april, och pengarna kommer att delas ut redan 2017. Dock är denna budgetering endast för i år, men Jonas Sjöstedt hoppas att det ska bli en permanent satsning. 

Att en halv miljard kronor läggs på förlossningsvården gör att alla blivande föräldrar och deras närstående kan känna sig tryggare. Dela gärna för att hylla förslaget samt om du vill att det ska bli permanent.