En halv miljon samlades till världens barn på en dygn – i Hans Roslings namn

I tisdags lämnade kände professorn Hans Rosling jordelivet och lämnade många berörda. Genom hans brinnande engagemang för internationell hälsa har han gjort avtryck som kommer att leva kvar länge. Dagen efter Roslings död startades en insamling till Unicef i hans namn, och redan under onsdagen hade en halv miljon kronor samlats in till världens barn.

Efter att ha kämpat mot cancer i flera år gick professor Hans Rosling bort under tisdagen, 68 år gammal. Dagen efter valde hans änka, Agneta Rosling, att starta en insamling i makens namn, där pengarna skulle gå till världens barn. 
”För Hans har det alltid varit viktigt att komma ihåg de som har det allra svårast. Därför var det hans önskan att eventuella gåvor i samband med hans bortgång skulle gå till Unicef, FN:s barnfond”, skriver änkan på Unicefs hemsida

Facebook/UNICEF Sverige

Agneta Roslings initiativ var väl bemött. På bara åtta timmar hade det samlats in över en halv miljon kronor som gick till världens barn, något de vet att Hans hade velat.
– Hans Rosling var inte bara vän med sina kolleger på Unicef, han var vän med alla barn runtom i världen. Ingen annan använde sig av statistik på ett mer övertygande sätt… Vi kommer att sakna honom, säger Unicefs högste chef Anthony Lake, i ett uttalande på organisationens hemsida.

Hans Rosling var en människa som brann för att göra världen till en bättre plats genom att upplysa andra om hur verkligheten ser ut och vad man måste göra. Dela gärna för att hedra honom.