En halv miljon tittare kan få svart i TV-rutan – så vet du om du drabbas: ”Besvärligt för vissa äldre”

Coronapandemi, höst – och mycket tv-tittande?

Nu riskerar en halv miljon tittare att få svart i rutan när Com hem ställer om från analogt till digitalt.

Flera tittare larmar nu om svårigheterna med att själva ställa om sina tv-apparater, skriver Aftonbladet.

Mitt under coronapandemin kan en halv miljon tv-tittare kan få svart i rutan i höst.

Anledningen?

Snart ställer Comhem – tv-distributören med över en och en halv miljon kunder – om helt från analoga nätet till det digitala. Detta har bolaget gått ut med i brev till sina kunder under våren och sommaren – med instruktioner om hur man som tv-tittare ska kunna göra för att överhuvudtaget kunna se på tv efter omställningen.

Den 8 september ska allting vara klart.

STOCKHOLM 20161123 Com Hem. Foto: Jessica Gow / TT

Det var i somras fortfarande 500 000 hushåll som inte har ställt om från analogt till digitalt, och som kampanjen riktade sig till. För om de inte ställer om sina tv-apparater, ja då kan de inte längre se på tv.

– Vi gör det här för att alla 1,6 miljoner som bor i ett Com Hem-hus ska få en bättre bild- och ljudupplevelse, och ett konkurrenskraftigt grundutbud med tv-kanaler som de kan se på sin tv eller via Comhem Play på exempelvis en surfplatta eller mobiltelefon. Digitaliseringen innebär också att vi i framtiden kommer att kunna erbjuda våra kunder ännu högre bredbandshastigheter, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Com hem.

Byter till digitalt mitt under pandemin

Men nu larmar flera tittare om svårigheterna med att byta till digital-tv – mitt under pandemin, skriver Aftonbladet.

– Vi är medvetna om att det här kan vara besvärligt för vissa äldre och därför har vi riktat delar av informationskampanjen mot dem så att de ska klara att göra de här förändringarna själva, säger Fredrik Hallstan, presstalesperson på Comhem, till Aftonbladet.

Han uppmanar folk att ringa till Comhems kundservice om de behöver hjälp med hur de ska gå till väga. Han uppmanar också att äldre tittare kanske kan höra av sig till släkt eller vänner som kan hjälpa till med tekniken.

– Sedan samarbetar vi med ett företag där man kan beställa någon som kommer hem, mot en avgift som man kan dra av på rut, som hjälper till att göra de här inställningarna, säger Hallstan på Comhem.

På sin hemsida skriver Comhem bland annat: ”För att kunna se de digitala sändningarna behöver man ofta bara ändra inställningarna på tv:n eller göra en kanalsökning. Nästan alla modernare tv-modeller har en inbyggd DVB-C-tuner och kan visa digital-tv. Har man en tv som inte kan visa digital-tv behöver man skaffa en digital tv-box eller en ny tv”.

500 000 tv-tittare måste ställa om sina tv-apparater för att kunna se på tv via Comhem efter 8 september. Annars riskerar de att få svart i tv-rutan. Foto: TV4/Joakim Jardenberg/Flickr

Har du problem med att ställa om från analogt till digitalt? Skriv gärna en kommentar om vad du tänker om detta!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required