Englas mamma kräver i upprop: Skärp lagen för livstidsdömda

Flera anhöriga till mordoffer går nu ut och vill se skärpta straff för livstidsdömda, uppger Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Det var år 2008 som Anders Eklund dömdes för bland annat grov våldtäkt och mord på 10-åriga Engla Höglund, samt för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren.

Eklund har nu suttit av tio år, och kan därmed ansöka om tidsbestämt straff för att komma ut tidigare.

Detta vill nu Carina Höglund och en grupp anhöriga sätta stopp för. De har engagerat sig för att livstidsdömda fångar inte ska få ansöka om tidsbestämt straff efter tio år. De menar att det är alldeles för tidigt.

– Även om vi anhöriga inte går igenom processen så påminns man ju om att en dag så vill ju staten att han ska komma ut, säger Carina Höglund till P4 Gävleborg.

STOCKHOLM 20130321 Den mördade Engla Höglunds mamma Carina Höglund fick på torsdagen besked om att hennes stämningsansökan mot staten ogillas av tingsrätten i Stockholm. Hon stämde staten eftersom hon anser att mördaren Anders Eklund kunde ha gripits redan efter mordet på Pernilla Hellgren 2000, som han sedan dömts för. Foto: Leo Sellén / SCANPIX / TT

Enligt lokala radiokanalen får var tredje livstidsdömd sitt straff tidsbestämt vid första prövning.

– Man kanske skulle flytta fram det till, ja 20 år då, säger Carina.

LÄS MER: Mördaren Anders Eklund hittades misshandlad i sin cell

GW: Det mest onödiga som inträffat i svensk kriminalhistoria

Kriminologen Leif GW Persson har i sitt eget program ”GW:s mord” beskrivit fallet som det som gjorde honom mest upprörd.

– Jag tycker ju att mordet på Engla Höglund är bland det mest onödiga som har inträffat i svensk kriminalhistoria. Det borde inte ha hänt, han borde ha gripits ganska snart efter mordet på Pernilla, sade GW Persson i en intervju med Aftonbladet för några år sedan då han inte trodde att Eklund skulle få tidsbestämt straff.

– Han sitter bra där han sitter.

Vad tycker du om detta? Borde politikerna se över lagstiftningen vad gäller att låta livstidsdömda ansöka om tidsbegränsat straff efter tio års tid? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required