Ensam och orolig 98-åring nekades plats på äldreboende – trots att hon fick stroke: ”Är för frisk”

En dam på 98 år drabbades av stroke och började känna sig allt mer orolig för att bo hemma själv.

Därför sökte hon om en plats på äldreboende, men Hörby kommun ansåg att hon var för frisk för att få en plats.

En kvinna på hela 98 år drabbades nyligen av en stroke och känner sig mer och mer isolerad och orolig i sitt hem. Det enda hon lever för är de få minuterna hon får besök av hemtjänsten eller av anhöriga, enligt Lokaltidningen.

Knappt ett värdigt liv

Minnet ska även ha blivit sämre med tiden, enligt en utredning av Hörby kommun. Det är knappast ett värdigt liv med en tillåten levnadsstandard.

Nekades plats – var för frisk

Men det tyckte kommunen i Hörby, som nekade henne en plats på särskilt boende med anledning att de ansåg att hon var för frisk för att bo på äldreboende – trots att kvinnan är 98 år och befinner sig i sitt sista skede i livet.

Ett boende med massa nya kompisar

Platsen hon ansökte om för några månader sedan var till ett ställe där det bor många äldre och gott om aktiviteter att göra tillsammans med andra. Här hade kvinnan säkerligen hittat en hel del nya vänner och levt resten av sin tid, lycklig. Alla måltider serveras i en gemensam restaurang och om det behövs hjälp så finns den bakom hörnet.

I det här fallet är det inte konstigt att kvinnan känner sig ensam och isolerad när hon aldrig träffar några mer än de som hälsar på.

Domen ger henne rätt

Därför har förvaltningsrätten gripit in och ger kvinnan rätt till plats på äldreboende. De skriver i sin dom att ett särskilt boende är nödvändigt för att kvinnan ska ha skälig levnadsstandard. Förvaltningsrättens dom går högre än kommunens beslut och därför måste nu kommunen hitta ett boende åt kvinnan snarast. Domen kom onsdagen den 21 augusti i Förvaltningsrätten i Malmö.

Tack och lov att det finns fler myndigheter i samhället som kan göra olika bedömningar, så att kvinnan kan få ett värdigt liv igen! Inga äldre ska behöva leva isolerade och rädda och sedan dö ensamma. Sprid gärna vidare på Facebook om du håller med!