Epa-traktor körde 122 km i timmen – nu ryter polisen ifrån: ”Även dina föräldrar…”

A-traktorer som kör långt över hastighetsgränsen har varit ett problem för polisen i flera av landets regioner. Nyligen stoppade polisen i Kalmar län en A-traktor som istället för fordonets tillåtna hastighet på 30 kilometer i timmen körde 122 kilometer i timmen på en 70-väg. 

Nu har polisen fått nog av fortkörare, i synnerhet de som låter sina A-traktorer trimmas. 

“Under vissa förutsättningar kan även dina föräldrar dömas”, skriver polisen i Kalmar i ett inlägg på Facebook. 

A-traktorer ombyggda till bilar är populära bland ungdomar från 16 år och uppåt då de inte kräver B-körkort för att köra. Fordonen tillåts endast framföras i 30 kilometer i timmen, men vanligt är att unga låter trimma sina så kallade “EPA”-traktorer för att kunna köra fortare. 

I december rapporterade Sveriges Radio att olyckor med A-traktorer ökat på kort tid. I Västra Götalandsregionen har de till och med dubblerats på ett år. 

Ökat antal olyckor

Anledningen är vårdslöshet i trafiken i form av galna omkörningar eller kraftiga hastighetsöverträdelser. Flera trimmar sina A-traktorer så att de kan framföras fortare. 

OBS: Fordonen på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen har vid flera tillfällen uttalat sig om riskerna, framförallt i Kalmar där man nu ryter ifrån på Facebook. 

Polisen ryter ifrån mot A-traktorer

“ENGAGEMANG

Det är inte tillåtet att manipulera en A-traktor för att fordonet ska gå fortare än 30km/h. Om du kör en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, riskerar du att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd”, skriver de. 

För att poängtera allvaret riktar de även ett varningens ord till alla föräldrar vars barn kör A-traktor. 

Varnar föräldrar

“Under vissa förutsättningar kan även dina föräldrar dömas för tillåtande av olovlig körning. Men framför allt utsätter du både dig själv, dina passagerare och andra trafikanter för fara.

I samband med våra kontroller rapporterades i dagarna en 17-åring som körde i 122 kilometer i timmen på 70-sträcka. 

Föraren körde över 50 kilometer i timmen för fort i ett fordon som ej får framföras i mer än 30 kilometer i timmen. Naturligtvis så kommer detta att påverka framtida möjligheter att ta körkort.

Vi vill även belysa att många sköter sig exemplariskt o följer de regler som finns. Samma sak gällande de flesta föräldrar som har koll på hur fort deras barns fordon går etc. Men dessvärre finns det de som inte gör så eller har koll”, skriver Polisen i Kalmar och Öland på Facebook. 

De avslutar med en uppmaning: 

“Engagemang är bra, det visar att man bryr sig”.

Dela gärna polisens uppmaning.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required