Ettåring var nära dö av svält – föräldrar slipper fängelse

En ettårig flicka var bara timmar från att dö av undernäring – för att hon inte fått tillräckligt med mat av sina föräldrar.

Föräldrarna dömdes senare till tre månaders fängelse vardera för grovt vållande till kroppsskada.

Domarna överklagades och på fredagen sänkte hovrätten straffet, skriver Expressen. Båda föräldrarna döms till villkorlig dom.

I mitten av februari kom en liten flicka , då drygt ett år gammal, in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Hon var kraftigt undernärd och enligt ansvarig läkare var hon bara timmar från att avlida.

Men läkarna lyckades rädda hennes liv. 

– Jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn, berättade en av läkarna under utredningen, enligt Expressen.

Föräldrar dömdes till fängelse

I maj dömdes de båda föräldrarna till tre månaders fängelse vardera. Men eftersom de vid den tiden hade suttit häktade i två månader så innebar det att de redan hade avtjänat sitt straff. Förutom fängelsestraffet så dömdes föräldrarna i tingsrätten även till att betala ett skadestånd på 60 000 kronor till flickan, rapporterar SVT Nyheter Väst.

På fredagen föll hovrättens dom i fallet då ärendet överklagades av föräldrarna.

Hovrätten mildrade straffet och föräldrarna dömdes till villkorlig dom.

”Tingsrättens dom på fängelse i tre månader ändras till villkorlig dom då det inte finns tillräckliga skäl för fängelse. Några böter döms inte ut med hänsyn till att föräldrarna har varit frihetsberövade i målet under drygt två månaders tid” skriver rätten, enligt Expressen. Brottsrubriceringen förblir dock den samma.

Åklagaren yrkade på fängelse

Åklagaren Ximena Bene hade yrkat på fängelse mellan två och tre år, något som hovrätten inte höll med om. Hon menar att anledningen till att hon yrkade på det straffet var att det rörde sig om ett litet barn, som med hänsyn till föräldrarnas handlande var nära döden.

– Hovrätten delar inte bedömning i straffvärdet för den här gärningen, så den delen är vi ju inte överens om. Men med det givna straffvärdet som tilldelades de åtalade så håller jag med om hovrättens bedömning om att påföljden ska vara villkorlig dom, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Hovrätten skriver i domen att: Det står dock klart att ingen av föräldrarna har haft några illasinnade motiv eller avsikter utan velat sin dotters bästa.

Föräldrarna har hela tiden förnekat brott. Enligt Aftonbladet lever de utanför samhället och gav sin dotter bristfällig vegankost.