Eurovision Song Contest 2022: Allt du behöver veta

Eurovision Song Contest är Europas största musiktävling där över 40 länder medverkar. Det var tack vare Eurovision som medlemmarna i ABBA gick från okända till världsberömda över en natt. Gruppen blev sedan ett av Sveriges största musikexporter genom tiderna. 

Den 10 maj är det dags för Eurovision-karusellen att börja snurra igen, denna gång i italienska staden Turin. Här är allt du behöver veta inför Eurovision Song Contest 2022. 

2021 sågs Eurovision Song Contest av drygt 183 miljoner tv-tittare. Enligt statistik från public service-sammanslutningen EBU var det en ökning på en miljon tittare jämfört med år 2019.

Tävlingen ställdes in 2020

År 2020 ställdes tävlingen in på grund av coronapandemin, och av tittarsiffrorna att döma var det många som längtat efter att tävlingen med dess spektakulära framträdanden skulle kunna genomföras igen. 

Eurovision Song Contest 2021 ägde rum i Rotterdam, där “Tusse” representerade Sverige med låten “Million Voices”. 

Sveriges deltagare Tusse med låten Voices under ett genrep inför första semifinalen i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Foto: Jessica Gow / TT /

Men även om Tusses låt tok-hyllades i Sverige slog den inte lika stort internationellt. I finalen i Rotterdam kammade Tusse hem 109 poäng, och slutade på en 14:e plats i finalen.

Måneskin vann Eurovision Song Contest 2021

Den låt som knep första platsen var Italiens biodrag “Zitti e buoni”, som framfördes av bandet Måneskin.

Bandet fick sitt stora genombrott 2017, när de slutade tvåa i den italienska talangjakten X Factor. Sedan dess har Måneskin varit ett band som alla i Italien känner till. Låten ”Torna a casa” har exempelvis fått över 81 miljoner lyssningar på Spotify.

Måneskin är en kvartett bestående av Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi och Ethan Torchio. Alla bandmedlemmarna är i 20-årsåldern. 

Måneskin vinner Eurovision Song Contest 2021.
Foto: TT/Peter Dejong

Vad betyder Zitti e buoni?

”Zitti e buoni” är ett italienskt uttryck. Den korrekta svenska definitionen blir översatt ”håll käften och bete dig” eller ”håll käften och var tyst”.

Då Italien vann Eurovision Song Contest 2021 är det de som står som värd-land 2022. 

Foto: Jessica Gow / TT

När är Eurovision Song Contest 2022?

I år delas tävlingen upp i två semifinaler och en grand final, som alla äger rum i den italienska staden Turin. 

10 maj 2022: Semifinal 1

12 maj 2022: Semifinal 2

14 maj 2022: Grand final Eurovison

Programleder årets Eurovision-sändningar gör Alessandro Cattelan, Laura Pausini och Mika, och alla program visas i SVT och på SVT Play. 

Sverige i Eurovision Song Contest

41 länder, inklusive Armenien och Montenegro, som senast deltog i Eurovision Song Contest 2019 tävlar i Eurovision Song contest 2022. I år är det 66:e gången som Eurovision Song Contest anordnas. 

Vem som representerar Sverige i årets Eurovision Song Contest avgörs i finalen av Melodifestivalen, som äger rum i Stockholm den 12 mars. 

SVT kommer även att sända ASC – American song contest, som har premiär den 21 mars, men exakt hur de kommer visa tävlingen är ännu inte spikat. Det uppger kanalen på sin hemsida. 

Hur funkar röstningen i Eurovision?

I finalen används två röstningssystem. Först presenteras rösterna från de nationella juryerna, vilka består av fem musikexperter.

Juryn har hört bidragen innan och bestämt sig innan tv-tittarna.

Jurymedlemmarna rankar låtarna och delar ut poäng som omvandlas till Eurovision-poängskalan. Under finalen presenteras juryns röster först, därefter delas tittarna poängpott ut.

Tv-tittarna röstar via telefon, sms eller en app, och ingen får rösta på sitt eget land.

I semifinalerna går de tio bidrag som fått flest röster vidare till final.

Mer information om Eurovision Song Contest 2022 kan du läsa här.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required