Eva Hamilton ryter ifrån – efter bråket om pensioner i Nyhetsmorgon

Fattigpensioner är en glödhet fråga i Sverige av i dag.

På fredagen debatterades ämnet i TV4:s Nyhetsmorgon – och det blev en intensiv debatt.

Det var i fredagens Nyhetsmorgon som känslorna svallade när pensionsfrågan kom på tal.

SVT:s tidigare mångåriga vd Eva Hamilton hamnade i debatt med DN:s krönikör och frilansjournalisten Hanne Kjöller.

– Ett problem är också att man framställer pension som bidrag. Pension är ju uppskjuten lön. Det är samma sak som om jag är upprörd över att jag får låg pension, det är som att vara upprörd över att jag har lite pengar på mitt sparkonto för att jag inte har betalat in någonting. Jag tycker det finns så många myter i debatten om pension, säger Hanne Kjöller i Nyhetsmorgon.

”Kvinnor gynnas av pensionssystemet”

Kjöller menar att det är viktigt att betala in till sig själv – och pekar på att man själv har ett ansvar för detta. Hon menar att pensionssystemet gynnar kvinnor.

– Vi pratade här tidigare innan tv-kamerorna gick på om det här med kvinnor som far så oerhört illa i pensionssystemet. I själva verket är det så att vi har inte ett könsdifferentierat pensionssystem så att kvinnor som lever tre år längre i snitt, får del av männens pension. Och med bidragsdelen där så utjämnar man skillnaderna. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är 78 procent, pensionen får de 92 procent. Så ska man se det relativt sett i jämförelse med männen så är det faktiskt så att kvinnor gynnas av pensionssystemet, säger Kjöller.

Men detta fick Eva Hamilton att ilskna till.

– Här blir jag upprörd. Därför att du talar om framåt. Talar man bakåt – de kvinnor i dag som skilde sig någonstans på 80-talet, eller som stannade hemma med barn, delvis på 60-talet vilket man gjorde ofta, och som i dag är plus 70 år och som har ungefär 8 000 kronor i månaden, eventuellt får en bostadsersättning. Det är fyra gånger så många som gubbarna, och det kan inte vara en tillfällighet, säger Eva Hamilton i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hamilton menar att samhället har ett ansvar för de kvinnor som i dag lever på fattigpensioner.

– Då kan man inte i efterhand säga ”Gud, vad korkade de var som inte la ihop några pengar”. Vi har ett visst ansvar för att kvinnor som är 70 plus tog hand om sina barn och jobbade deltid i skolköket, eller vad de höll på med faktiskt också kan försörja sig i dag, säger Eva Hamilton i Nyhetsmorgon.

Se hela inslaget här:

Vad tycker du? Dela gärna din mening.