Experten: Här kan det bli en vit jul – nya beskedet om snön en månad före julafton

Blir det en vit jul i år eller inte?

Den frågan ställer sig nog många svenskar i dag.

En månad före julafton reder nu SVT:s meteorolog ut sannolikheten i ”Morgonstudion”.

Förmodligen blir det ingen vit jul i hela landet i år – men sannolikheten ökar ju längre norrut i landet man befinner sig.

Det spår SVT:s meteorolog Nitzan Cohen i ”Morgonstudion” på tisdagen.

En månad kvar till julafton

Det är på tisdagen exakt en månad kvar till julafton, och många sitter säkert hemma och hoppas på att snön ska hinna falla innan dess.

Kanske har ni åren 2010 och 2012 i färskt minne? Det var nämligen jular då snön var djup på de flesta håll i landet.

Foto: Shutterstock

Enligt SMHI hade exempelvis Stockholm år 2012 mer snö än någon annan jul sedan 1915. Ett annat minnesvärt julår i kombination med snön var 1955. För den som minns var det då mellan 30-50 centimeter snö i flera av Götalands och Svealands större städer, bland annat Göteborg och Stockholm.

Samtidigt var i stort sett hela landet riktigt fattigt på snö julen 2006. Då var det barmark ända upp i stora delar av Norrland, uppger SMHI.

Vi har också upplevt riktiga käftsmällar till vargavintrar på julaftnarna genom åren – och år 1876 fick svenska folket uppleva något utöver det vanliga. Iskylan nådde ända ner till minus 22,5 grader i Stockholm, vilket gäller som köldrekord i december än i våra dagar, enligt SMHI. Samtidigt var det minus 34 i Falun och minus 37 (!) grader i Östersund.

Så, hur kommer det att se ut i år?

Med en månad kvar till julafton passade SVT:s programledare på att ställa frågan till kollegan Nitzan Cohen i morgonens direktsändning.

– Det är en mer måttlig sannolikhet för snö när man kommer längre söderut, säger Nitzan Cohen, SVT:s meteorolog i ”Morgonstudion”.

Vid kustområdena från västra Sverige via Skåne och upp till Stockholmstrakten bedömer Cohen det som tveksamt att det blir snö till jul. Däremot i Norrland är det fortsatt sannolikt enligt Cohens bedömningar, men han poängterar att det än så länge är för tidigt att slå fast hur det kommer bli.

Foto: SVT

I Svealand och inre delarna av Götaland tror SVT-profilen att sannolikheten för snö på julafton är ”måttlig”.

Samtidigt menar vädertjänsten Klart.se att risken är att vintern blir mild och blöt.

”Men däremot inte i lika stor grad som förra vintern. Väderläget i år väntas domineras av lågtryck som når in på från syd, sydväst och väst, medan högtryck håller till öster och söder om Sverige. Det medför att det generellt blir milt, men ofta också att det faller mer snö än normalt i fjällen och delar av Norrland”, skriver Klart.se på sin hemsida.

Vad tror du om detta? Skulle du vilja ha en vit jul eller klarar du dig utan snön? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);