Experten: Mobilförbud för föräldrar när de är på badplatsen med sina barn

Förra året omkom totalt 135 personer i drunkningsolyckor, varav 13 av dem var barn eller ungdomar.

En stor anledning till att barn drunknar är att föräldrar har mer fokus på sina mobiltelefoner, därför bör dessa förbjudas för på badplatsen, menar försäkringsexperten Alexandra Gahnström.

En förälder ska alltid ha full uppsikt på sitt barn när de är på en badplats menar försäkringsexperten Alexandra Gahnström, som relaterar flera drunkningsolyckor till situationer då föräldrarna haft mer fokus på sin mobiltelefon.

– Det ska vara mobilförbud på stranden om du har med dig barn. Det är roligt att bada och det ska man göra tillsammans. Ska du ta en bild så får du se till att lägga undan telefonen direkt efteråt. Du behöver ha full uppsikt och det har du inte om du har mobilen framme, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Bob Edme/TT

Föräldrar bör gå kurs i första hjälpen

Förutom strikt mobilförbud för föräldrar på badplatsen så föreslår Alexandra Gahnström att de ska gå en kurs i första hjälpen samt hjärt- och lungräddning för att kunna agera snabbt om olyckan är framme. Detta för att minska antalet drunkningsolyckor som skedde i fjol.

– Om ett barn råkat ut för ett drunkningstillbud och du hittar barnet under vatten ska du börja hjärt- och lungräddning på en gång. Du ska börja blåsa redan när barnet är i vattnet, säger hon till Aftonbladet.

OBS: Barnet på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Foto: Susanne Lindholm / TT

Dela om du tycker att fler borde läsa expertens uppmaning.