Experten vädjar: Ser du detta sticka upp i löken, spring genast till köket

Alla som vill kan odla lök. Det är nämligen inte särskilt svårt, och dessutom är det väldigt ekonomiskt och bra för miljön.

Men trots att det är relativt simpelt är det, som med det mesta i grönsakslandet och rabatten, vissa saker man måste hålla koll på.

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson berättar vad du måste vara uppmärksam på för att maximera chanserna till riktigt mycket lök i ditt grönsaksland.

Om du bestämmer dig för att börja odla lök finns det några saker du måste tänka på. Det ska vara en plats som ligger soligt till, samtidigt som jorden är fri från ogräs och väldränerad. Om det väl börjar regna är det viktigt att vatten inte blir stående.

Tips för odling av lök

Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård säger att man ska vara försiktig med att använda gödsel på våren då det kan leda till röta.

Samtidigt bör du om du kan förbereda jorden redan på våren.

lök
Bildkälla: Shutterstock

Om du försår lök sparar du tid, och det går alldeles utmärkt att bredså frön i en tråg. Den processen av att få en färdig lök är betydligt snabbare än om du sår direkt i landet.

Vanligtvis tar det cirka tre månader att få färdiga lökar. Samtidigt behöver du inte sköta om den på något speciellt vis, utan se endast till att ta upp lökarna när blasten börjar gula.

– Sen förvaras de soligt och torrt under tak tills dess att blasten är helt torkad. Det tar ca. 3 månader innan den är skördeklar men såklart kan man äta av den innan blasten börjar vissna, säger Helena Mattsson till Newsner.

lök
Bildkälla: Shutterstock

Det finns däremot vissa saker du bör vara vaksam på.

”Nyp bort dem”

Ser du blomknoppar på löken, agera direkt.

– Om det kommer blomknoppar på dem så bör man nypa bort dem. När blasten börjar gulna så tar man upp dem och låter dem lika på jorden och torka i ett par veckor. Sen förvaras de soligt och torrt under tak tills dess att blasten är helt torkad, berättar Helena för Newsner.

Läs fler av Helenas trädgårdstips via den här länken

Att odla lök är både roligt och ekonomiskt, det ska jag göra mer av framöver!

Dela gärna vidare artikeln till dina vänner på Facebook så de också får ta del av dessa fiffiga knep och saker man ska vara uppmärksam på.