Livsfarlig smitta från fästingägg – nu varnar experten

Om du är ute i trädgården eller naturen mycket har du säkert sett ett och annat ägg under något blad någon gång. Ofta reagerar man inte, och reflekterar inte över vilken insekt de tillhör, men där begår man ett misstag.

Är äggen från en fästing bör du agera direkt, därför bör du känna till hur de ser ut menar Naturhistoriska riksmuséets expert, Didrik Vanhoenacker.

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen, säger han till Land.

Fästingar kan bära på farliga sjukdomssmittor innan de ens har kläckts ur sina ägg, det berättar Naturhistoriska riksmuséets expert, Didrik Vanhoenacker, som uppmanar folk att aldrig ignorera fästing-ägg.

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen. De flesta fästingar smittas dock som larver eller nymfer när de sitter och suger blod på en sork tillsammans med redan smittade fästingar, säger han till Land.

Det ska du göra om du hittar fästing-ägg

Fästing-ägg sitter alltid ihop i en geleaktig klump. Dessa ska du plocka upp med handske (kom ej i kontakt med huden), och lägga i en väl försluten plastpåse. Gör dig sedan av med klumpen genom att antingen spola ned den i toaletten, eller elda upp den.

Varning för obehagligt innehåll i bilden

 

Foto: Shutterstock

Dela gärna för att varna andra för fästing-ägg.