Expertens varning till alla hundägare – dolda faran i snön: ”Som glöd”

Plötsligt började Lena Carlssons två hundar skrika av smärta på hundpromenaden. När hon tog en närmare titt insåg hon snart vad som orsakat smärtan i tassarna.

Nu vill hon uppmärksamma andra på den dolda faran.

Det var för några veckor sedan som hundpsykologen Lena Carlsson och hennes två hundar var ute på en promenad i Uppsala. Lena cyklade och hundarna Zoo och C sprang bredvid, precis som vanligt.

Lena cyklar året runt med sina hundar så den här promenaden var inget annorlunda. Hon tog den vanliga rundan vid Gränbyparken i Uppsala.

Men plötsligt känner Lena hur en av hundarna hamnar efter och när hon stannar för att se efter börjar hunden skrika av smärta på den nysaltade gång och cykelbanan.

– Han började springa på tre ben, så jag tänkte ”nej men gud, har han gjort sig illa”, förklarar Lena för Newsner.

Foto: Privat

Kort därefter börjar även hennes andra hund att bete sig märkligt.

– Då började han också. De pep och skrek av smärta. Det var precis som de gick på glödande kol, berättar hon.

Lena tar upp dem båda ur snön för att se så att de inte gjort sig illa, men hon kunde inte se någonting.

– Det hade ju varit helt otroligt om de skadat sig exakt samtidigt, typ klivit på glas exakt samtidigt. Men det syntes ingenting, berättar hon.

Kontaktade kommunen

Efter ett tag gick det över och när Lena kom hem igen hörde hon av sig till Uppsala kommun och berättade om händelsen.

– Jag såg ju att det var saltat där så jag ringde till kommunen för att se om de hade bytt vägsalt. Jag kände att jag behövde berätta att det går åt skogen för hundarna. Men de sa att de inte hade bytt något salt, säger hon.

Lena skickade bild på den exakta platsen till kommunen och lade ut en varning i olika grupper på Facebook som riktar sig till hundägare i Uppsala.

”VARNING!!UPPDATERING! Se mitt inlägg från idag 10/12!Idag på cykelturen när jag svängde upp höger från Gränbybanan mot Gränby Centrum, tvärstannande hundarna i uppförsbacken och pep och skrek och lyfte på tassarna. Jag fattar att det var saltat för det är det varje år på den ”andra” Gränbysidan mot var jag bor. Det har aldrig varit ett problem för hundarna tidigare år och jag cyklar med dem nästan varje dag året runt!Alltså måste kommunen ha bytt salt!Jag har ringt kommunen!!!”, skriver hon i inlägget.

Foto: Privat/ Shutterstock

Hon publicerade även varningen på sin jobbsida som hundpsykolog och responsen var enorm.

– Jag hade ju tänkt att det var problem vid just den här specifika platsen, men när jag hade lagt ut det här på Facebook var det jättemånga hundägare som hörde av sig och berättade att de varit med om liknande på flera platser i stan, säger hon.

– Även på andra delar i landet har det förekommit.

”Min pep också”, skriver en.

”Min hund reagerade likadant på saltad väg igår”, skriver en annan.

”Min började halta idag efter att vi korsat saltad väg. Inte hänt tidigare”, skriver en tredje.

Vill att kommunen reagerar

Enligt Lena har kommunen alltså inte bytt vägsalt sedan 2015. Trots det uppger dem att de fått in ovanligt många klagomål i år.

– Att de inte reagerar starkare från kommunen och undersöker det här tycker jag är lite konstigt. Det behöver ju inte ligga på dem, kanske är det något leverantören har gjort annorlunda, säger Lena.

Nu vill Lena uppmärksamma andra hundägare på dolda faran i vinter och hoppas att fler som råkar illa ut faktiskt anmäler till kommunen.

– Då kanske det blir lite fart, säger hon.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna varningen så att fler hundägare uppmärksammas på faran.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required