Experter varnar för våg av vägglöss i sommar – så skyddar du dig mot krypen som kan förstöra hemmet på nolltid

Vägglöss

Foto: Anders Wiklund, TT/ Anticimex, NTB Scanpix

I sommar spår experter att vägglöss kan komma att bli ett stort problem i många hushåll.

De små illvilliga djuren är svåra att upptäcka och när du väl upptäcker dem är det försent.

Men det finns sätt att skydda sig.

De är pyttesmå och näst intill omöjliga att upptäcka. Vägglössen livnär sig på människoblod och trivs riktigt bra på resmål världen över, inte minst i storstäderna.

Experter förutspår att sommaren i år kan komma att bli en riktig vägglus-sommar. Sedan pandemin och alla dess restriktioner släppt har vi börjat resa än mer världen över. Årets sommar och dess semestertider är inget undantag.

Under 2010-talet tiodubblades antalet saneringar av vägglus i Sverige jämfört med tidigare decennium. Under pandemin gick det ner något, men nu har det börjat stiga igen i takt med att vi åker mer utomlands igen.

Vägglössen kan vara svåra att upptäcka

Vägglössen mår likt oss människor bra på hotell och det är oftast där de sprids. När vi inte anar det smyger de ner i bagaget och vips – så har vi fått hem de oinbjudna gästerna. De är i regel svårare att upptäcka än vad man kanske tror.

– Första gången man blir biten kan det ta 1–2 veckor innan man får en reaktion och för vissa uteblir reaktionen helt. Mina främsta tips är att ställa ut resväskan på balkongen eller i ett förråd utomhus och att tvätta eller torktumla kläderna i minst 55°C vid hemkomsten, då dör vägglössen innan de hinner föröka sig och sprida sig till ditt hem, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg Hansa till Hemnytt.

Vägglössen är riktiga överlevare. I hela 18 månader kan de överleva utan mat. De flesta vägglöss bor i närheten av sängen och är inte aktiva dagtid. När man lägger sig och värmer upp sängen så tenderar de att krypa fram.

– Om du upptäckter vägglöss när du anländer till resmålet bör du genast be om att få byta rum. Som en säkerhetsåtgärd kan du undvika att sprida dina kläder i rummet under resan, förvara dem istället i en förseglad plastpåse, säger Håkan Franzén.

Påminner om myggbett

Vägglusens bett påminner mycket om myggbett och kan därför vara svåra att särskilja. Ett tydligt tecken på att du fått vägglusbett är om du har flera bett koncentrerade nära varandra på kroppen. Små blodfläckar på lakanet kan också vara en signal.

Om du misstänker att du fått hem vägglöss ska du omedelbart kontakta ditt försäkringsbolag samt en saneringsfirma. Bor du i lägenhet så bör du också kontakta fastighetsägaren eller styrelsen då de förökar och sprider sig lätt.

Tips för att undvika de blodsugande inkräktarna

Trygg Hansa listar sina bästa tips på att undvika att få hem vägglöss.

1. Undvik att sprida runt kläderna i hotellrummet. Packa gärna kläderna i plastpåsar, de kan nämligen inte ta sig igenom plast.

2. Om du misstänker att hotellrummet har vägglöss – undvik då att packa upp kläderna i sovrummet när du kommer hem. Tvätta och torktumla kläderna direkt i minst 55 grader. Andra kläder kan du lägga i frysen i tre dygn.

3. När du kommer till ett nytt hotellrum – ställ resväskan i badrummet och lys med en ficklampa under sängen. Om du hittar spår av de små djuren så ska du genast be om att få byta rum.

Huah! Nu hoppas vi på att vi alla blir skonade från dessa obehagliga kryp!

Dela gärna denna artikel med dina nära och kära så att de också kan undvika vägglössen!

Exit mobile version