Experternas dom 31 dagar före jul – så blir årets julfirande: ”Det ser mörkt ut”

Smittspridningen av coronaviruset skenar i Sverige och med endast 31 dagar kvar till julafton ser det inte ljust ut.

I alla fall inte om man frågar experterna, rapporterar Aftonbladet.

Coronasituationen i Sverige är ansträngd och de senaste veckorna har allt fler och allt striktare restriktioner kommit från Folkhälsomyndigheten och regeringen.

Samtidigt har Sveriges statsminister Stefan Löfven, kommit med tydliga uppmaningar till svenska folket.

Foto: Fredrik Ståhl, Regeringskansliet/ Johan Nilsson/TT

Under söndagens tal till nationen tog han bland annat upp hur hårt sjukvårdspersonal sliter i dessa tider och hur allt fler intensivvårdsplatser nu används för att vårda svårt covid-sjuka patienter.

Men han kom också med en viktig påminnelse om att ”det vi gör nu kommer påverka hur lucia och julfirandet blir, och vilka som kommer att vara med oss då”.

”Det ser mörkt ut”

Men hur blir julen då? Tja, inte något vidare om man frågar experterna.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, tror inte att vi kan börja umgås normalt igen förrän till påsk.

– Det ser mörkt ut. Detta är tyvärr långt ifrån över och något klassiskt julfirande är helt omöjligt för de äldre och riskgrupperna. Kanske att det går att träffa sina nära till påsk, men även då tror jag att man måste vara väldigt försiktig, säger han till Aftonbladet.

”Kan inte lämna folk ensamma”

Men hur man ska resonera kring rekommendationer och våra nära och kära är inte helt lätt.

Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, tror även han att den ökade smittspridningen kommer påverka julen i år. Men hoppas att våren, efter vaccinet, kommer bli ljusare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Han uppmanar folk att minska på resande och familjesammankomster även i jul och hålla sig till rekommendationerna. Men med det sagt inte lämna folk ensamma. I stället tycker han att man får göra en avvägning.

– Det blir en avvägning, mellan ensamhet, traditioner, och smittspridning. Mindre sällskap i form av närmaste familj, och om större i så fall utomhus, är nog att föredra. Givetvis kan vi inte lämna människor ensamma utan vi måste hitta andra sätt, som zoom, telefon, promenader och besök i små grupper, säger han till Aftonbladet.

”Ta en promenad”

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, har hoppet i behåll. Enligt honom är det flera länder som haft lika höga nivåer som Sverige men som ändå har lyckats att vända kurvan, något han hoppas att även Sverige ska göra.

Foto: Staffan Löwstedt, TT

Men med det sagt innebär inte det att det är fritt fram att fira jul som vanligt. Fredrik Elgh är trots allt orolig för vad som händer om rekommendationerna inte följs fram till dess.

– Det beror förstås på i vilken situation vi är i då och på vad vi gör idag. Om vi inte tar i mer än vad vi gör nu så är jag rädd att smittspridningen fortfarande är så hög att det blir svårt att fira jul annat än med dem du bor med. Hur som är det viktigt att inte vara så många och träffas ute. Ta en promenad med dem som inte kan ses inomhus, och ring många telefon– och videosamtal.

Vad tycker du om det här och hur tänker du fira jul? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required