Experternas mardrömsbesked – elpriserna kan fördubblas: ”Högre än förra vintern”

Det finns nu många anledningar som på senare tid fått rejäla konsekvenser för ekonomin.

De svenska hushållen ser gång på gång hur det som blir över i slutet av månaden blir allt mindre och plånboken räcker inte lika långt som förr.

Under vintern såg vi extrema ökningar i bland annat el och bensinpriser och inför kommande vinterhalvår kan läget försämras ytterligare.

– Hur man än vrider och vänder på ekvationen så finns det väldigt litet som talar för annat än exceptionellt höga priser, säger energikonsulten Christian Holtz till TT enligt Aftonbladet.

Att gå och handla på mataffären eller tanka bilen har för många svenskar på senare tid blivit alltmer ångestladdat.

Priserna har ökat i rasande fart och under vintern var det oerhört påtagligt när elräkningarna för de flesta svenskar kändes nästintill overkliga.

Dessvärre verkar det nu som att läget inför stundande vinter kommer bli ännu sämre.

Elpriserna vintern 2022

Christian Holtz från energikonsultbolaget Merlin & Metis förklarar för TT att det finns en stor risk att elpriserna vintern 2022 blir högre än någonsin.

– Det är stor sannolikhet att det blir högre priser än förra vintern, och då var de redan exceptionellt dyra ur ett historiskt perspektiv, säger han enligt Aftonbladet.

En stor anledning till det här är rådande läge i Europa.

Holtz menar att om Putin stramar åt gasen ytterligare eller till och med stänger av blir det ännu värre.

El, Uttag
Foto: Shutterstock

 Johan Sigvardsson från elhandelsbolaget Bixia har gjort en analys som visar att priserna kan landa på 3:50 kronor/kWh i södra Götaland.

– Under december till mars i år var snittpriset 1:40 kronor. Så där är det gott och väl det dubbla, säger han enligt Aftonbladet.

I norra Götaland och Svealand förväntas det ligga runt 2:30-2:50 kronor/ kWh och i Norrland runt 80 öre/kWh.

Holtz säger att det finns ett stort svängrum och en osäkerhet kring hur det kommer bli. Men allt annat än en stor ökning hade förvånat honom.

– Hur man än vrider och vänder på ekvationen så finns det väldigt litet som talar för annat än exceptionellt höga priser. Frågan är bara: hur höga blir de? säger Christian Holtz enligt Aftonbladet.