Experterna: Så kan du undvika att drabbas av nya Postnord-bluffen – inför Black Friday

Black Friday är en tid av mycket shopping och nu för tiden, framför allt på nätet. Men för den som tänker shoppa gäller det att se upp.

Just nu cirkulerar ett bluffmejl som ser ut att komma från Postnord, men i själva verket är det bedragare som försöker lura dig på pengar, rapporterar Aftonbladet.

Black Friday och Black week brukar vara startskottet på själva julhandeln och tusentals människor brukar köpa sina varor på den stora shoppingdagen.

Men det är inte bara shoppingsugna kunder som är i farten. Risken för bluffmejl och bedrägerier ökar också när allt fler handlar över nätet.

”Små detaljer avslöjade”

David Jacoby, forskningschef på företaget Kaspersky Labs, har sett tusentals bluffmejl genom åren men nyligen fick han syn på ett som stack ut ur mängden.

Mejlet som David kom i kontakt med såg ut att vara från Postnord. Och i mejelt stod det att adressuppgifter saknades, vilket gjort att paketet inte kunnat levereras

Foto: Anders Wiklund/TT

Sajten var väldig lik Postnords och menyerna snarlika med länkar till både företagets app och portoguide.

– Det var otroligt välgjort. I mejlet fanns en länk till en hemsida som var väldigt snygg och proffsig. Det var bara små detaljer som avslöjade att det var fejk, säger han till Aftonbladet.

Målet är dina kontouppgifter

Som vanligt var bedragarna bara ute efter en sak – att komma åt dina kontouppgifter.

– Jag ringde polisen direkt när jag fick detta, och de har fått allt material jag samlat ihop. Vi jobbar tätt tillsammans när sådana här grejer dyker upp.

Enligt David är det extra viktigt att kolla så att avsändaren verkligen är den som den utger sig för att vara. Och om man är osäker är det bäst att inte klicka på någonting utan kontakta företaget själv i stället.

Bedragarnas aktivitet brukar öka i samband med Black Friday och andra stora kampanjperioder.

– De försöker dra nytta av att folk får så många mejl från olika håll. Då kanske man inte läser lika noggrant som man annars gör, säger David till Aftonbladet.

Postnord varnar för bluffen

Postnord har gått ut med en varning för de falska meddelandena.  Deras råd är detsamma som Davids.

”Om du är tveksam och har svårt att avgöra vem avsändaren är, utgå från att det är en bluff”, heter det i ett inlägg på Postnords hemsida.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln för att varna andra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);