Fackförbundet chockas av skandal – facktopp misstänks ha tagit 2 miljoner från medlemmarna

I oktober 2019 meddelade Sveriges största förbund – Unionen, att deras dåvarande samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg hastigt skulle avgå.

Nu, cirka fyra månader senare, avslöjar Aftonbladet att Unionen polisanmält Ehrenberg för miljonbedrägeri, då han enligt dem ska ha plockat ut närmare två miljoner kronor från förbundet och medlemmarna.

Henrik Ehrenberg, tidigare KD-politiker och stabschef hos tidigare partiledaren för Kristdemokraternas Göran Hägglund, började som samhällspolitiks chef för Unionen 2016.

Fackförbundet har cirka 675 000 medlemmar, och är därmed Sveriges största.

Har missbrukat förtroendet

Nu har de chockats av en skandal, då förbundet misstänker att Ehrenberg tagit ut två miljoner kronor från förbundet och dess medlemmar, detta genom att skicka in en falsk faktura.

– Vi är chockerade. Han har haft ett oerhört högt förtroende och han har missbrukat det, säger Tora Heckscher, press- och opinionschef på Unionen, till Aftonbladet.

Personen på bilden till höger har ingenting med händelsen att göra.
Foto: TT

Enligt Aftonbladet ska Ehrenberg ha angett ett  existerande bolag på fakturan, men sitt eget bankgiro-nummer för att få åtkomst till pengarna.

Ehrenberg avgick kort efter att fakturan betalats, men det var inte förrän i februari som upptäckten gjordes och en polisanmälan upprättades.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.