Familjen rustar upp gammal skolbuss – en titt på insidan och jag vill flytta in direkt

Amalia Braunsthal och hennes familj var med om ett stort trauma som fick dem att omvärdera allt.

Så i stället för att leva i lägenhet och fortsätta springa i ekorrhjulet sa de upp allt, köpte en buss som de renoverade från golv till tak och som de nu bestämt sig för att bo i.

Alla kan känna igen sig i känslan av att man bara vill sälja allt, bryta upp med sina gamla rutiner och starta om på nytt.

Men steget dit kan vara långt.

För Amalia Braunsthal och hennes sambo tog livet en vändning när hennes syster begick självmord.

– Vi båda var väldigt nära henne och det kändes som att ska vi leva vidare utan henne då måste vi börja leva och inte bara överleva, säger Amalia.

Vid den tidpunkten arbetade de båda heltid och drev eget företag på sidan av. De bodde i lägenhet och passade in i det typiska ekorrhjulet. Men systerns självmord fick paret att inse att det fanns ett annat liv som var mer värt att leva.

–  Vi sa upp oss både två ganska omgående och sedan började vi skala av livet och det är väl det som har fört oss dit där vi är idag, säger hon till Newsner.

Snart fick paret idén att köpa en gammal buss som de kunde renovera och resa runt i.

Sagt och gjort. Snart hittade de sitt drömfordon och började renovera.

– Det var en skruttig gammal buss. Planen var inte att vi skulle leva i den på heltid utan resa runt med och passa på att utnyttja tiden när barnen är små.

Bor på fem kvadratmeter

Men familjen föll pladask för det avskalade livet i bussen.

– Det tog nästan ett år att renovera den bussen så vi kunde bo i den. På fem kvadratmeter har vi allt vi behöver så som rinnande vatten, el via egna solceller, värme, kök och sovplats som enkelt omvandlas till soffa med bord, säger Amalia. Vi har jobbat mycket med smarta lösningar, framför allt förvaringsmöjligheter, säger hon till Newsner.

Den lilla familjen reste runt i bussen under sommaren men när de kom tillbaka till lägenheten efter semesterperioden kände alla att de inte kunde vara kvar.

– Vi kände bara att vi inte kunde vara kvar och sa upp lägenheten ganska omgående faktiskt. Och vi har aldrig varit nöjdare, inte barnen heller. Det här livet ger oss mer tid med dem. Och vi har fått oss en ögonöppnare om vad som egentligen betyder något, säger hon.

Krävde större buss

Men efter ett och ett halvt år i bussen hela familjen har barnen blivit större och mer utrymme krävs. Däremot är de inte redo att tumma på friheten, som ett liv i bussen faktiskt innebär, riktigt än.

Så i stället för att sätta sig i en hyresrätt mitt i stan har de valt att köpa en ny, större buss och börja om från scratch.

– Vi hittade en gammal skolbuss från Belgien som är större än den vi har. Jag ville ha kvar den gamla känslan som vår gamla buss hade, men ha en nyare modell som inte gör att vi behöver laga den hela tiden.

https://www.instagram.com/amaliabrauns/

Renoverat bussen sedan årsskiftet

Sedan årsskiftet har paret sedan renoverat bussen flitigt och planen var att allt skulle vara klart i början på maj. Men, menar Amalia, både hon och hennes sambo är tidsoptimister så den är inte riktigt klar ännu.

Men nästan.

– Den här bussen är två meter längre och även om den inte riktigt är helt klar så kommer vi kunna bo i den. Vi får göra lite nödlösningar bara helt enkelt. I stället för en riktig toalett kommer vi ha en port a pot. Och vi är inte riktigt klara med barnens sängar heller så de får ta extrasängen så länge, men det är lite skönt också. Att släppa pressen, säger hon.

Först såg bussen ut så här invändigt. Bläddra bland bilderna för att se hur den såg ut från början.

Men efter månader av hårt slit ser den ut så här:

Amalia och hennes sambo får ofta frågor om vad det kostar att köpa och renovera en buss. Men på det har hon inget bra svar.

– Det är en av de vanligaste frågorna vi får men också en av de svåraste att svara på. Man kan göra det hur billigt eller dyrt som helst. Men man ska komma ihåg att när allt är klart så lever man väldigt kostnadseffektivt.

Hur gör man?

Amalia har egentligen inga specifika tips för hur man bär sig åt när man vill leva livet i en buss.

Men ett råd har hon.

– Börja någonstans. Ta din bil eller låna någon annans. Fäll ner sätena och lägg in en madrass. Häng upp en vimpel och åk någonstans. Det behöver inte vara så avancerat. Många gör det svårt för sig i huvudet och då blir det inte av. Gör det lilla, det kommer leda till större lust, säger Amalia.

Amalia försäkrar också att det går att lära sig på vägen. Varken hon eller sambon hade snickrat eller renoverat innan de köpte sin första buss.

– Vi har aldrig snickrat eller meckat tidigare men nu kan vi allt. Och det är typ tack vare Youtube. Ta ett steg i taget och se var det leder. Oavsett vad så kommer det vara så jävla värt. Du kommer få så mycket frihet. Inte bara rent ekonomiskt utan vad du gör med din tid. Dessutom kan du vara vart du vill i hela världen.

Amalia förstår att det är svårt att leva med lite större barn i en buss. Men just nu tänker de inte så långt framåt. I stället fokuserar familjen på här och nu och njuter av friheten de fått via de val de har gjort på vägen.

– Vem vet, vi kanske hittar någon tomtplätt någonstans där vi kan gräva ner våra rötter så småningom. Men nu njuter vi av att ha mycket tid med varandra, säger hon.

Wow. jag blir verkligen så inspirerad av Amalia och hennes familjs livstil. Och visst är det häftigt och inspirerande med människor som följer sina drömmar? 

Om du känner någon som skulle älska att se detta pars renovering och äventyr, dela gärna artiklen med alla dina vänner på Facebook!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required