Familjen Ulvaeus ville bryta ensamheten bland äldre – bjöd på lyxigt julbord: ”Kvällen fick aldrig ta slut”

Julbord Slottsholmen

Foto: Zap PR/ Fia Wilensjö

Björn Ulvaeus och dottern Anna ville bryta isoleringen bland äldre i kommun och bjöd in alla till ett lyxigt julbord.

En kväll, som enligt Fia Wilensjö, aktivitetssamordnare på kommunen, blev helt magisk.

Det var i mitten på november som Newsner rapporterade om att Björn Ulvaeus och dottern Anna bjuder in alla äldre i Västerviks kommun på ett lyxigt julbord på Slottsholmen.

Det flytande hotellet Slottsholmen on Water, med 360 graders sjöutsikt, är Nordens största flytande hotellplattform.

Hotellet ägs av Abba-medlemmen Björn Ulvaeus men drivs av yngsta dottern Anna som idag är vd.

Foto: Zap PR

För Newsner berättade Anna att idén om ett gratis julbord kommer från att hon själv haft anhöriga på äldreboenden i kommunen och att maten kanske inte alltid varit den bästa.

 – Jag har haft mor och farföräldrar som haft hemtjänst eller bott på äldreboenden i kommunen och, utan att kritisera allt för mycket, så har det ju inte alltid varit superkul mat, sade hon i en tidigare intervju.

Behandlade med värdighet

Och under tisdagen var det dags. I buss efter buss anlände kommunens äldre till hotellet där de fick ankomstdryck i form av glögg.

Foto: Fia Wilensjö

En efter en fick de slå sig till bords under coronasäkra former och fundera ut vad de ville ha att dricka medan livemusiken underhöll dem.

– Sedan serverades fyra tallrikar. Först en silltallrik, sedan kallskuret, efter det kom den varma maten in och till slut dessert. Efter det fick alla även lite frukt och godis, säger Fira Wilensjö, aktivitetssamordnade på Västerviks kommun.

Hon fortsätter:

– Personalen var så professionell. De behandlade alla med sådan värdighet. Och herregud, här sitter ingen med plastmuggar och hakklappar och det är ingen som spiller på sig. Så som vi blir behandlade, det är så vi beter oss. Det är bara så vi fungerar från det att vi är barn och så är det hela livet.

Fia trycker på att det är viktigt att varje individ kommer fram och någonting som genomsyrar hennes arbete inom äldreomsorgen.

– Även om man kräver omsorg så ska man inte glömma bort sin värdighet och sig själv. Att många människor bara blir en i mängden när det hamnar inom omsorgen tycker jag är bedrövligt. Man ska va en egen person så länge man lever, säger Fia till Newsner.

”Går inte att tacka”

Fia målar upp stämningen från kvällen.

Hon förklarar att det berättades gamla minnen, både från Västervik och hotellet i fråga, hur det skrattades och skrålades och hur lyckan lyste i ögonen på alla som befann sig i lokalerna.

– Anna gick runt och pratade länge vid varje bord. Berättade om Björns barnbarn i magen om planerna framåt för Slottsholmen. Det betydde så mycket för alla, säger Fia och tillägger:

– Jag har en video från kvart över åtta på kvällen när folk fortfarande står och dansar. Det var precis som att den här kvällen, nej, den skulle aldrig få ta slut liksom.

Här dansar de äldre till kvällens liveband. Foto: Fia Wilensjö

Fia sträckte över en blombukett till Anna Ulvaeus som tack för den fina julgesten. Men menar att det inte är nog.

– Jag gav henne blommor som tack och hon blev väldigt rörd. Men det går ju inte att tacka för en sådan här grej. Det går ju bara inte, säger hon till Newsner.

”Härlig upplevelse”

Enligt Anna Ulvaeus följde Slottsholmen coronarestriktionerna och följde rekommendationerna om både avstånd och hygien.

”Vi har haft en pågående dialog gällande arrangemanget och hur vi kan genomföra det på ett säkert sätt. Vi håller avstånd och påminner oss om tidigare rekommendationer gällande avstånd och hygien. Ganska enkelt med tanke på att vi fortfarande tillämpar det mesta i vårt arbete på Slottsholmen”, skriver Anna i ett meddelande.

Hon fortsätter:

”Nu hoppas vi att våra speciellt inbjudna gäster ska ha en härlig upplevelse och att ensamheten som många har känt ska kännas något mindre påtaglig när de lämnar oss.”

Om inte det här skänker lite julvärme så vet jag inte vad.

Dela gärna artikeln för att inspirera flera till att göra liknande insatser för våra äldre.

Exit mobile version