Julbord ställdes in – restaurang skänker 300 portioner julmat till behövande: ”God känsla”

Foto: Shutterstock

Ökad smitta och nya restriktioner har fått folk att avboka julbord. Nu skänks den överblivna julmaten till behövande, rapporterar P4 Östergötland.

Suget efter att få äta ett klassiskt julbord var högt i år och många såg fram emot att äntligen få slå sig till bords efter pandemin.

Men nu sprids coronasmittan åter igen och i veckan kom besked om nya smittskyddsåtgärder för att stoppa spridningen av covid-19.

Redan förra veckan höjde regeringen ett varningens finger för att nya restriktioner kunde vara på gång och det fick konsekvenser direkt.

Flera krögare har fått avbokningar på sina julbord och står med mängder av överbliven mat.

Skänker maten till behövande

Nu har flera valt att skänka maten till behövande.

Stadsmissionen i Linköping har fått ta emot runt 300 portioner överbliven julmat den senaste veckan.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

All mat går till behövande som annars inte kan få tag i julmat.

– Det har varit grädden på moset att de här utsatta människorna får ta del julen och julmat. God känsla, säger Peder Barrling, operativ chef vid Stadsmissionen Östergötland.

Stadsmissionen har hittills tagit emot allt från bröd till Janssons frestelse, prinskorvar och köttbullar. Klassisk julmat helt enkelt.

Hoppas på en fortsättning

Men nu hoppas Peder Barring och de andra på stadsmissionen att de ska kunna fortsätta ta emot mat under hela året.

– Matfattigdom är inte bara runt jul utan det finns människor som lever i det varje dag. Och nu håller vi på att bygga upp ett logistiksystem där överskottsmat som uppstår i olika led hos producenter, distributörer och lageraktörer ska komma till individerna så att de ska komma ur sina situationer, säger barring till radion.

Stadsmissionen i Linköping är inte de enda som fått ta emot mat. Nyligen fick Nyföretagarcentrum i Karlskrona ställa in ett julbord och bestämde sig för att skänka överskottsmaten till behövande.

Exit mobile version