Mat från inställt julbord blev matlådor till behövande: ”God gärning för någon mer utsatt”

När Nyföretagarcentrum i Karlskronas julbord ställdes in valde man att göra en god gärning av situationen. Den redan inköpta maten blev till 50 matlådor som delades ut till utsatta och behövande.

– Vi hoppas ju att det här kanske kan bli någonting. Istället för att ställa in, så tar man sitt julbord men att man ger det vidare, säger Malin Bornerheim, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum till SVT.

Det julbord som var ämnat för Nyföretagarcentrum i Karlskrona under tisdagen fick ställas in samma morgon, på grund av ökad smittspridning i Blekinge. 

Inställt julbord blev välgörenhet

Allt mat var redan inköpt och förberedd, så istället för att låta den gå till spillo valde man att göra något bra av det inställda evenemanget. 

– Det som först ser ut att vara ett problem, kan ju faktiskt vara en möjlighet egentligen. Och det blev det ju, på det här sättet, säger Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat till SVT.

Foto: TT/Shutterstock

Istället för att slänga eller ta julmaten själva så beslutade man att ge all man till utsatta och behövande. 

– Vi hade ett inbokat julbord idag, men imorse så fick vi ta beslutet att ställa in julbordet. Och istället för att kassera julbordet så hade vi redan innan tagit ett beslut på att det som blev över av julbordet skulle någon annanstans, berättar verksamhetsledare Malin Bornerheim för SVT. 

Hon fortsätter: 

– Samtidigt som vi också gör en god gärning för någon annan, de som faktiskt ät mer utsatta i samhället. 

Den inköpta julmaten fyllde 50 matlådor, som alla delades ut till behövande i Fredrikskyrkan i Karlskrona under tisdagseftermiddagen. 

Vill inspirera fler att göra samma sak

Förutom att behövande får en ordentlig portion vällagad julmat i magen så ser Malin Bornerheim en annan fördel, vilket är att stötta de lokala krögarna när många julbord ställs in. 

– Vi hoppas ju att det här kanske kan bli någonting. Istället för att ställa in, så tar man sitt julbord men att man ger det vidare, säger Malin Bornerheim.

Bjöd 400 pensionärer på julmat

Nyföretagarcentrum är inte de enda som anammat viljan av att hjälpa bättre behövande i jul. 

Nyligen rapporterade Norra Halland om restaurangen Matverket i Kungsbacka som bjuder 400 pensionärer på julbord. Läs mer om det här.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);