Färdtjänst lämnade alzheimersjuk kvinna ute i kylan – i 3 timmar: ”Hemskt att se”

Efter ett sjukhusbesök släppte färdtjänst av en 85-årig kvinna vid en adress som inte var aktuell, iförd endast tofflor. Då färdtjänst inte kollade så att kvinnan kom in ordentligt så la de inte märke till att de släppt henne på fel plats, och körde iväg.

Kvinna, som har alzheimers, blev stående i kylan i närmare tre timmar, då sonen upptäckte att hon inte var hemma.

– Det var hemskt att se sin mamma stå och vingla vid ett träd i skogen alldeles förstörd. Det brast inom mig, säger sonen till den 85-åriga kvinnan till Aftonbladet.

Den 85-åriga kvinna bor sedan juni månad på ett korttidsboende, på grund av hennes alzheimers. Detta missade färdtjänst, som skjutsade kvinnan till hennes folkbokföringsadress efter sjukhusvistelsen.

Foto: Shutterstock

Förutom alzheimers har kvinnan problem med balansen, samt bensår.

– Vi har varit överens om att hon ska ha ledsagare med sig. När det inte fungerat har boendet ringt mig eller några av mina syskon som kan följa med henne istället, berättar sonen för Aftonbladet.

”Hemskt att se sin mamma stå och vingla”

Men kvinnan hade ingen ledsagare med sig. Hon släpptes av på fel adress, och stod utomhus i kylan tills sonen märkte att hon inte var hemma på boendet.

– Det var hemskt att se sin mamma stå och vingla vid ett träd i skogen alldeles förstörd. Det brast inom mig, säger sonen.

Anmäler till IVO

Nu anmäler sonen händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Sånt här ska bara inte få hända. Dela för att uppmärksamma fallet så att det blir skärpning på färdtjänst.