Farligt virus sprider sig i svenskparadiset – två personer döda hittills

Efter att minst 41 personer insjuknat i ett nytt lungvirus i Kina, och två personer dött, ser smittan nu ut att ha spridit sig vidare utanför landets gränser.

En kinesisk kvinna sitter i karantän i semesterparadiset Thailand, ett annat fall har dokumenterats i Japan – och nu ökar rädslan.

Samtidigt uppmanas sjukhus världen över att vara på sin vakt.

Viruset är ett coronavirus och har likheter med det dödliga Sars, en epidemi som krävde hundratals dödsoffer i början av 2000-talet.

Den nya smittan har härletts till en fisk- och skaldjursmarknad i den kinesiska staden Wuhan – och forskare misstänker enligt Aftonbladet att viruset har överförts från djur till människor precis som sarsviruset.

Däremot är det inte fastställt om viruset kan överföras mellan människor, vilket skulle vara värsta tänkbara scenario.

– Det skulle inte förvåna om det finns en begränsad risk för att människor smittar varandra, särskilt i familjer där man har nära kontakt med varandra, säger en källa vid världshälsoorganisationen WHO enligt Svenska Yle.

coronavirus
Foto: NIAID/Flickr

WHO varnar

Viruset ser nu ut att ha spridits till både Thailand och Japan, där nya fall har rapporterats senaste veckan.

De smittade har enligt Svenska Yle besökt Wuhan-området, men inte fisk- och skaldjursmarknaden som är den misstänkta smittokällan.

I ett pressmeddelande varnar världshälsoorganisationen WHO för smittan.

De uppmanar sjukhus världen över att vara uppmärksamma, och har också utfärdat instruktioner i hur man upptäcker och behandlar personer som drabbats av det nya viruset.

Dela gärna vidare för att uppmärksamma dina vänner på informationen.