Fem färre platser på äldreboende– nu ryter personal ifrån mot kommunens sparpaket: ”Gått bakom ryggen på oss”

Landets kommuner fortsätter att arbeta på att spara in.

Men när Fredriksberg nu har bestämt att det blir fem platser mindre på äldreboendet Säfsgården, ryter nu personal ifrån mot kommunens sparpaket.

– Vi tycker inte att det har gått rätt till. De har gått bakom ryggen på oss, säger Marita Larsson, som arbetar på boendet till SVT.

Det sparas på allt från skola till vård runt omkring i landets kommuner.

Men när Fredriksberg i Ludvika kommun nu ska flytta fem platser från äldreboendet till Granliden i Grängesberg. Tanken är att Säfsgården ska bli ett servicehus där endast hemtjänsten kommer finnas.

Nu ryter personalen ifrån mot kommunens planer.

– Det borde finnas kvar i Fredriksberg för att de som bor på demensboendet är uppvuxna och har alla sina anhöriga här. Dessutom så har de valt det här boendet för att de trivs bra här och vi har inga trappor alls. Det är helt plant här. Skulle de flyttas till Grängesberg så kommer de behöva bo på den andra eller tredje våningen, säger Marita Larsson, som arbetar på boendet till SVT.

Det blir färre platser på äldreboende för att spara pengar i Ludvika kommun. Foto: TT

Problem med logistik för de äldre

Marita berättar också om problemet med logistik för de äldre inför flytten.

– Jag har pratat med en maka till en av de som bor på demensboendet och hon är osäker på hur hon ens kommer kunna ta sig dit. Kommunikationen är inte så bra och hon vet inte ens om det finns någon taxi.

Hon berättar också att hon tillsammans med övrig personal har skickat in klagomålet till politiker men att de inte fått något besked.

– Vi föreslog att man skulle flytta till en ny avdelning där det finns åtta platser och som redan finns på Säfsgården och sedan utöka med tre platser. Då behöver man inte flytta tre-fyra mil från nära och kära.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.