Fem nya fall av coronavirus – i olika delar av Sverige

Fem nya fall av coronavirus covid-19 har konstaterats i Sverige på onsdagen.

Nu har det nya coronaviruset upptäckts i en ny region i Sverige. Det handlar om Värmland där två fall har bekräftats under onsdagen.

– Vi har i dag fått provsvar som visar att båda har testats positivt. Personerna har lindriga symtom och är kvar på infektionskliniken för observation. De mår efter omständigheterna väl, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

På onsdagen håller regionen presskonferens.

”Personerna som är i 50-årsåldern tillhör samma familj och insjuknade efter att de kommit hem från en resa i norra Italien. Efter att ha tagit kontakt med 1177 på telefon hänvisades de till infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad för provtagning”, skriver region Värmland i pressmeddelandet.

This undated electron microscope image made available by the U.S. National Institutes of Health in February 2020 shows the Novel Coronavirus SARS-CoV-2, orange, emerging from the surface of cells, green, cultured in the lab. Also known as 2019-nCoV, the virus causes COVID-19. The sample was isolated from a patient in the U.S. (NIAID-RML via AP/TT)

”Vår beredskap är god”

Nu kommer region Värmland genomföra smittspårning, allt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu ska man spåra de kontakter som personerna haft under de två veckor som eventuella symtom skulle uppstå.

– Vi har väntat oss att vi förr eller senare skulle få bekräftade fall i Värmland. Nu arbetar vi på enligt våra rutiner för att begränsa eventuell smittspridning. Vår beredskap för att hantera detta är god, säger Ingemar Hallén.

På onsdagen har dessutom två nya fall av coronavirus bekräftats i region Västra Götaland – och ett nytt fall i region Skåne.

GÖTEBORG 20200302 Helena Gisslén sektionsledare visar hur det går till vid provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska. Foto Adam Ihse / TT / Kod 9200

Totalt har nu 35 fall av covid-19 bekräftats i Sverige: 11 i Västra Götalandsregionen, 15 i Stockholmsregionen, 3 i region Jönköping, 2 i Uppsalaregionen, 2 i Skåne och 2 fall i Värmland, enligt SVT.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man ta del av viktig information om coronavirus covid-19.

Texten uppdaterad 4 mars 13:08.