FHM:s nya besked inför julen – varnar för vintersäsongen: ”Beredd på att ställa in”

44 dagar kvar till jul och redan nu är folk igång med att planera för hur den ska firas.

I år hade de allra flesta hoppats på en stor jul tillsammans med nära och kära.

Men nu höjer Folkhälsomyndigheten ett varningens finger och menar att alla får vara beredda på att eventuellt ställa in planerna, rapporterar Aftonbladet.

I år har nog de allra flesta drömt om att få fira julen tillsammans med hela släkten och nära och kära. Ta igen tiden efter åren med pandemin och restriktioner.

Men nu är vintersäsongen här och Folkhälsomyndigheten menar att det gör att smittan riskerar att öka.

Foto Mikael Fritzon / TT

Den senaste tiden har antalet smittade som är vaccinerade ökat i Sverige och även om det är förväntat så väcker det en viss oro.

Därför uppmanar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, att alla vaccinerar sig.

– Viss oroväckande är att bland 70 år och äldre ser vi en liten ökning bland dem som inte har vaccinerat sig så det är jätteviktigt, ju äldre man är, att man går och tar sticket, säger Sara Byfors under torsdagens presskonferens.

Resor kan ställas in

Hon menar också att det fortfarande är viktigt att skydda äldre och inte träffa barnbarn som uppvisar symptom.

Och vad gäller julen så säger Sara Byford att man får vara beredd på att ställa in, för nya restriktioner kan tillkomma om smittoläget ändras.

Även resor kan komma att behöva ställas in.

– Var försiktigt med att resa om du får symtom och igen får man ha tankar kring vad man ska göra och vara beredd på att ställa in, säger hon.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det just nu 219 personer som vårdas på sjukhus varav 38 får intensivvård.

Smittan ökar inom EU

Enligt Sara Byfors är det fler ovaccinerade som kräver vård, trots det förekommer det fall där även vaccinerade blir så pass sjuka att de behöver intensivvård.

Framförallt är det vaccinerade personer som har dött. Enligt Sara Byfors beror det på att ålder är en stor riskfaktor.

– Varje individ som väljer att vaccinera sig är positivt, säger hon.

Den senaste tiden har smittan ökar, framförallt i EU. Framförallt är det Östeuropa som har den största smittspridningen, men även i länder som har en hög vaccinationsgrad ökar smittan, bland annat i Tyskland och Belgien.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);