Fina hyllningen till prinsessan Estelle – får vacker drömpelargon uppkallad efter sig

Foto: Kate Gabor, Kungl. hovstaterna/Erika Wallin

Fina hyllningen till prinsessan Estelle – får vacker drömpelargon uppkallad efter sig

En blomstrande prinsessa!
Nu hyllas prinsessan Estelle med en egen pelargonsort.
– Jag tycker att det känns fint att få döpa en pelargon efter vår prinsessa. Det är en hyllning till kungahuset på något sätt från vår sida, säger Anna Unné på Hörnhems i Kristianstad. 

På tisdagen den 23 februari fyller prinsessan Estelle nio år. Sveriges blivande kronprinsessa och drottning har under dagen firats av folket – men framför allt av sina allra närmaste, mamma kronprinsessan Victoria, pappa prins Daniel och lillebror prins Oscar.

Foto: Kate Gabor, Kungl. Hovstaterna

”Prinsessan Estelle firar sin födelsedag privat med familjen”, berättar Margareta Thorgren, informationschef på hovet i ett mejl till Newsner.

Dessutom blomstrar det nu ordentligt kring Estelle!

Det är nämligen så att prinsessan har fått en egen pelargonsort namngiven efter sig.

Trädgårdsmästare Anna Unné på Hörnhems i Kristianstad är stolt över den nya och fina blomman som tagits fram och godkänts av hovet.

Foto: Kate Gabor, Kungl. Hovstaterna

Så kom pelargonen Estelle till

Hon förklarar att pelargonen är en ”tålig och uthållig prinsessa i våra hjärtan – och en växt som man för med sig i generationer”. Därför passar namnet så bra.

– Ja, vi har frågat hovet och de har godkänt namnet, säger Anna Unné på Hörnhems i Kristianstad till Newsner.

Hur kändes det?

– När man ska döpa någonting är man ju alltid lite sådär… Pelargonen heter ju inte ”Prinsessan Estelle” utan ”bara” Estelle. Men alla i Sverige lär ju tänka på Estelle när de ser blomman.

Blommorna på Estelle har ljuvt rosa kronblad och ett mörkare öga. Foto: Erika Wallin

Hon berättar att Estelle-pelargonen är framtagen efter många olika korsningar.

– Man korsar och gör nya korsningar och sedan ännu fler nya korsningar under flera års tid. Sen rätt vad det är dyker den upp, och då tänkte vi att, det här var ju riktigt bra. Jag kan inte säga vilken som mamma och pappa eller vilken som är farmor och farfar till Estelle-pelargonen, utan det har som sagt skett under flera års tid. Det pågår en process hela tiden hos de som tar fram nya pelargoner.

Trädgårdsmästarens tips: Så tar du hand om pelargonen Estelle

Själv tycker Anna förstås att pelargonen Estelle är mycket vacker.

– Jag tycker att det känns fint att få döpa en pelargon efter vår prinsessa. Det är en hyllning till kungahuset på något sätt från vår sida, säger Anna Unné.

I vår släpps pelargonen på marknaden – men hur får man då tag på den? Unné hänvisar till olika så kallade garden centers. Vill man går det också bra att kontakta sin lokala blomsterhandel.

Trädgårdsmästare Anna Unné på Hörnhems i Kristianstad tycker att pelargonen Estelle är en riktigt trevlig nyhet. Foto: Hörnhems/Blomsterfrämjandet

– Man kan absolut fråga hos sin trädgårdsmästare eller blomsteraffär om de kan ta hem den.

För att på bästa sätt ta hand om pelargonen Estelle tipsar Anna om att den passar utmärkt på fönsterbrädan eller en annan ljus plats inomhus. Men allra bäst trivs den utomhus – när risken för frost är över – helst i solen och ljuset.

Hon tipsar också om att Estelle-pelargonen kan planteras om när den har köpts hem och vattnas med en svag näringslösning vid varje vattning. Mellan vattningarna är det viktigt att låta den torka upp.

En närmare titt på Estelle-pelargonen. Foto: Erika Wallin

Växande intresse för ätbara plantor

På Hörnhems i Kristianstad har man annars märkt av ett växande blomsterintresse från folk mitt i coronapandemin.

– Jag tror inte du kan ringa en enda handelsträdgård i Sverige där de är missnöjda, utan det har gått bra överallt. Jag skulle tippa att vi har ett år till nu när folk är intresserade av sina trädgårdar och gärna köper hem plantor, säger Anna.

Framför allt är det ätbara plantor som folk vill ha i dessa tider.

– Vi märker att det är ett stort intresse från sånt som går att äta, att man vill odla sin egen mat. Men generellt känns det som att allt går ganska bra. Även om det så klart går mode i blomster hela tiden. Men pelargonen behåller sin plats som en grund i prydnadsväxterna. Den är alltid poppis, och även begonian börjar växa.

Vilka ätbara plantor är populära just nu?

– Tomatplantor, gurkplantor och kryddplantor är sånt som man gärna köper hem och går väldigt bra hos oss. Vår slogan är att inne detta år har flyttat ut. Man vill ha köket ute, träffar sina vänner ute och umgås kring elden och äter mat ute. Alla aktiviteter är utomhus, så jag skulle nog tro att vi kommer inreda ute som inne ett tag till.

Vilket fint initiativ, och så härligt med lite glada nyheter i dessa pandemitider.

Vad tycker ni om den nya pelargonen? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare för att sprida dessa blomstrande nyheter!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);