Fina initiativet för pensionärer: Här kan äldre hämta ut gratis matvaror – som folk skänkt

Matholken

Foto: Coop GubbängenTT

Höjda elpriser och dyrare matvaror i butikerna innebär att kommande tider blir sparsamma och tuffa för många. För en stor del av landets pensionärer slår inflationen till extra hårt. Detta fick Gubbängsbon Mikkel Örstedholm att driva igenom en idé som ska gynna flera äldre. Nu kan pensionärer hämta färska varor i “Matholken”, helt gratis. 

Matpriserna skjuter i höjden och det väntas även många svenskars elräkningar göra i vinter. Smör, kaffe och tomater är exempel på några av de varor som ökat kraftigt i pris på kort tid, och dyrare kan det bli. 

Pensionärer drabbas hårt, så för att sätta guldkant på mångas vardag drev Gubbängsbon Mikkel Örstedholm, 49 igenom en idé om en “Matholk” i orten söder om Stockholm. 

Personen på bilden har ingenting med händelsen att göra. LEIF R JANSSON / TT

Gratis mat till pensionärer

Matholken” är en kyl som förvarar färska varor som folk valt att skänka bort. Tanken är att pensionärer ska kunna gå dit och plocka med sig vad de vill ha, helt gratis

– Men vad trevligt, det har jag aldrig varit med om förut, Sedan fick jag ett fint paket här med köttbullar. Det är roligt nu i dagens läge när allt är så dyrt. Så plötsligt nu så får man en liten present. Kunde inte bli bättre. Very good, säger pensionären Gudrun som provat konceptet med Matholken, till SVT

Tanken är att Matholken ska uppmuntra folk som kan, att hjälpa andra. 

– Det handlar om att hjälpa andra att hjälpa. Alltså att göra det enkelt för andra människor att hjälpa folk som har behov, säger Mikkel Ørstedholm, som startat upp Matholken i Gubbängen.

Matholken är placerad vid in- och utgången av Coop i Gubbängen. De som handlat kan ta en titt i holken innan de lämnar affären, för att se om det finns något att fynda. 

När butikschef  Magnus Weinebrandt blev introducerad för Mikkels idé lät han Matholken flytta in snabbt. Den ska nu stå vid butiken i tre månader till att börja med, men han hoppas det blir fler. I intervju med Mitti berättar han att man dagligen kan se hur kylen fylls på och töms, vilket visar att behovet finns.

Vill ge tillbaka till de som byggt samhället

Både han och Mikkel, som ligger bakom initiativet, hoppas nu att fler pensionärer ska våga sig fram och ta saker ur kylen, utan kostnad. 

– Jag vill att man ska se det här som en kärleksförklaring. Det här är människor som har varit med och byggt samhället. På något sätt kan man väl få visa uppskattning tillbaka?, säger Mikkel Ørstedholm till tidningen Mitti.

LÄS MER: 13-åriga Agnes fina initiativ – pärlar armband för att hjälpa ukrainska flyktingar: ”Viktigt att hjälpa”

Exit mobile version